Иво Христов: Успех. Приетият таван на директните годишни плащания ще спре окрупняването в земеделието
Секция: Анализи
24 Октомври 2020 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иво Христов: Успех. Приетият таван на директните годишни плащания ще спре окрупняването в земеделието Предвиждат се мерки за овладяване на експлоатацията на нашите сезонни работници в Европа и защита на правата им.

 

/КРОСС/ Брюксел, 24 октомври 2020 г. - „Приетият таван на директните годишниплащания от 100 000 евро ще сложи край на окрупняването в земеделието. Застрана с концентрация на земеделските субсидии, каквато е България, това есоциално значим пробив. Този принцип, залегнал и във "Визия за България" наБСП, бе възприет и от Европейския парламент. Така парите ще стигат до повечепроизводители, каквото е и нашето разбиране за хармонично развитие населското ни стопанство."Това каза след снощното гласуване на докладите за Общата селскостопанскаполитика Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалиститеи демократите в Европейския парламент. Една от ресорните комисии набългарския евродепутат е Комисията по земеделие и развитие на селскитерайони (AGRI).

Предложението да се запази преходната национална помощ беше подкрепено отбългарските социалисти. С тази стъпка ключови сектори на животновъдството,голяма част от които малки ферми у нас, ще могат да получават националнофинансиране поне до края на следващия програмен период.Христов открои като "особено важно" предложението за засилване насътрудничеството между държавите членки в сферата на труда приселскостопанските работници. "Български граждани, работещи в селското стопанство в други страни на ЕС, сегаса ощетявани, експлоатирани и живеят в мизерни условия. Следващата Общаселскостопанска политика поставя акцент върху защита на тези права. Важнастъпка напред е, че с ОСП се решават социални проблеми на наднационалнониво, а тя не се ограничава с разпределение на бюджета", каза той. Българският евродепутат изрази съжаление, че се предвижда процентът заобвързана подкрепа (обвързването на част от средствата по ОСП с конкретнопроизводство) да бъде намален от сегашната формула (13+2)% на (10+2)% отпакета на директните плащания. Иво Христов коментира също така, че е било отхвърлено предложението, накоето съвносител са и българските социалисти, да се постигне изравняване насубсидиите до края на следващия програмен период.

За съжаление, и занапред ще носим тежестите на зле договорените привстъпването ни в ЕС субсидии. Това ощетява българските производители, ностраните в ЕС ревниво пазят интересите на своите земеделци и никой няманамерение да отстъпва от завоюваното. Все пак очаквам, че ще се върви къмсближаване в периода до 2027 г.", каза още той.";Специално внимание в мандата на ЕП за преговори със Съвета и Европейскатакомисия намират пчелите и другите опрашители.

Това е изключително важно застрана като България, в която от години проблемите с пчелите се множат иизострят. Друг акцент ще бъде опазването на биологичното разнообразие. Все по-ясно се проявяват пагубните последствия от неговото намаляване, а това ще имаотражение както върху природата, така и върху собственото ни препитание";,допълни Христов. 

По думите му, редица други важни предложения, свързани с напояването, новитетехнологии и въвеждането на механизъм за жалби на ниво ЕС при съмнения зазлоупотреби, са също важни, заслужават да бъдат подкрепени и да станат част отследващата ОСП. "Поради тази причина вчера подкрепихме мандата, постигнат в ЕП, за тристраннипреговори със Съвета и Европейската комисия за бъдещето на Общатаселскостопанска политика. Надявам се те да приключат във възможно най-краткисрокове, за да има достатъчно време за действие и подготовка за новия период ина национално ниво", каза още Христов.