Епископ Яков е новият Доростолски митрополит
Секция: Православие
26 Октомври 2020 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Епископ Яков е новият Доростолски митрополит

/КРОСС/ В синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" и сградата на Св. Синод се проведе избор за нов Доростолски митрополит. Гласуваха патриарх Неофит и 12 от митрополитите. Така за нов Доростолски митрополит беше избран константийският епископ Яков, предаде репортер на БГНЕС.

Епископът получи 11 гласа, епископ Сионий - един. Имаше и една празна бюлетина.

Преосвещеният Велички епископ Сионий бе подкрепен с един глас от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Подадена бе и една празна бюлетина от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прогласи избирането на Константийския епископ Яков за нов член на Св. Синод в качеството му на Доростолски митрополит.

"Приветстваме Ви с добре дошъл сред нас и всесърдечно Ви желаем крепко здраве и благодатни сили, дълголетно, мирно и многоплодно служение на това високоотговорно поприще, като единомислено молим Всеподателя да Ви укрепва и упътва във всички Ваши бъдещи трудове в полза на светата Църква, с които ще имате възможността да доукрасите изминатия досега от Вас християнски и монашески път", каза в приветствието си към новоизбрания Доростолски митрополит Яков Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

„Ваше Светейшество, Богомъдри Високопреосвещени архипастири с умилено сърце и от цялата си душа още веднъж ви благодаря за топлите чувства, които ми засвидетелствувахте и ви уверявам, че моята архипастирска дейност ще се ръководи и въодушевява изключително от Божественото установление по силата на които църквата живее. Моят дълг и новото ми високо звание ще бъде непрестанна служба на Бога и на народа. Упора в изпълнението на митрополитското ми служение в доростолска епархия ще търся и във вашите свети молитви. Господ на ми бъде свидетел, помощник и закрилник. Нека служението ми бъде не за да угаждам на човеците, а на Бога, който изпитва сърцата ни. Амин", каза от своя страна новоизбраният Доростолски митрополит Яков.