Има хора с резистентност към коронавируса
Секция: Здраве
28 Октомври 2020 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има хора с резистентност към коронавируса

/КРОСС/ Изследванията на хора с коронавирусна резистентност може да помогне за разработването на ефикасни лекарства за болните, съобщи ТАСС.

Подобни проучвания са проведени с участието на резистентни хора към ХИВ, свински грип и вирусен хепатит, каза вирусологът Георги Викулов.

Изследването на хора с устойчив на коронавирус имунитет може да помогне при разработването на лекарства за тази инфекция. Това съобщи вирусологът Георги Викулов, директор на Изследователския център за превенция и лечение на вирусни инфекции в Москва.

"Има толкова малък брой хора, резистентни към коронавирусната инфекция. Стартирахме изследвания у нас, за да открием такива индивиди. Това са генетични изследвания, много скъпи, дългосрочни, но такива проучвания се провеждаха и при ХИВ, свинския грип и вирусния хепатит. Те могат да бъдат в основата за разработването на нови лекарства", каза той.

По-рано директорът на Санкт Петербургския изследователски институт по епидемиология и микробиология „Пастьор", академикът от Руската академия на науките Арег Тотолян заяви, че учените са разкрили, че има хора, които не се заразяват с коронавирус дори след многократен контакт с тежко болни пациенти. В същото време остава неизвестно какви биомаркери на резистентност към вируса притежават, отбеляза Тотолян.