Херо Мустафа: Публично финансираните медии са основополагащи за демокрацията
Секция: ПОЛИТИКА
29 Октомври 2020 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Херо Мустафа: Публично финансираните медии са основополагащи за демокрацията

/КРОСС/ В рамките на дистанционното обучение по време на пандемията не е развита дигиталната медийна грамотност - това сочат резултатите от две паралелни проучвания сред учители и ученици, проведени от Коалицията за медийна грамотност. Те бяха представени на национална онлайн конференция, организирана от Коалицията и Фондация „Фридрих Науман" в партньорство с Министерство на образованието и науката и Министерство на културата.

Членът на Управителния съвет на „Коалиция за медийна грамотност" Антоанета Василева обяви целта на направените през месец май проучвания: „До каква степен учителите се чувстват комфортно и познават онлайн-средата и ползват всички инструменти в нея. Колкото до учениците, за нас беше важно да разберем доколко са им поставяни задачи, свързани с работа в екип, търсене на информация, анализ на информация и създаване на съдържание, защото това са ключови неща, когато говорим за развиване на дигитална медийна грамотност".

Заместник-министърът на образованието Петър Николов подчерта, че в центъра на бурно развиващите се процеси днес са именно децата и младите хора:

„За Министерството на образованието и науката е от изключително значение да инвестираме огромни усилия в това да създадем поколение в България, което няма утре да падне жертва на една или друга манипулация, поколение, което може да отличава вярното от невярното и може да прави осъзнат, разумен, смислен избор".

В конференцията взе участие и посланикът на САЩ Херо Мустафа, която заяви, че независимостта на обществените медии трябва да бъде законово установена:

„Публично финансираните медии са основополагащи за демокрацията. Независимостта на българските медии - частни или обществени, от политически интерес е много важна. Тя трябва да бъде законово установена и всеки опит да се отстъпи от тази независимост или медии да се концентрират в ръцете на влиятелни личности, оставя вратата отворена за възможно отслабване на тези пазители на обществения интерес".