Близо 200 български училища изпращат картички в Космоса
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Октомври 2020 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 200 български училища изпращат картички в Космоса

Международната програма #Космическа Поща вдъхнови хиляди ученици да участват със своя картичка в едно незабравимо приключение. Послания за по-добро бъдеще на планетата, новаторски решения и цветни рисунки ще бъдат изстреляни в Космоса с ракетата New Shepard („Ню Шепард"), а след това всички те ще се върнат обратно като ценен сувенир с печат: „Летяло в Космоса". България е първата държава в света, която на национално ниво стана част от програмата на предприемача и филантроп Джеф Безос.

/КРОСС/ Човешкият прогрес е провокиран от откривателството, а днес, с помощта на съвременните технологии, сме толкова близо до Космоса! Идеи за бъдещето в един нов свят представиха близо 200 български училища, които се включиха в международната програма #Космическа Поща. Благодарение на инициативата, от 15 септември до 23 октомври, хиляди ученици имаха възможност да изпратят картички с послания и рисунки на тема: "Защо Земята се нуждае от Космоса?". Картичките ще бъдат изстреляни в Космоса с ракетата New Shepard („Ню Шепард"), разработена от компанията Blue Origin („Блу Ориджин"), а след далечния полет ще бъдат върнати на своите притежатели с печат: „Летяло в Космоса".

България бе поканена да се включи в #Космическа Поща от сдружението с идеална цел „Клуб за бъдещето" (www.clubforthefuture.org) чрез базирания у нас фонд за рискови инвестиции BrightCap Ventures. Инициaтивата беше реализирана с подкрепата на МОН и Регионално управление по образование София-град в сътрудничество с българската космическа компания Ендуросат, Спийди, Музейко и Фондация „Америка за България".

„Впечатлени сме от картичките, които вече имахме възможност да видим! Освен симпатичните идеи на малките деца, има и много смислени предложения на по-големите - тези, които познават по-добре Земята и нейните ресурси. Те предлагат и завършени идеи как бихме могли да съществуваме в Космоса", разказва Георги Митов, представител на програмата в България и управляващ партньор в BrightCap Ventures. В рамките на кампанията картичките на малък брой деца бяха изстреляни с полет на „Мисия 13" - скоро те ще пристигнат обратно в България.

Организаторите споделят, че кампанията не само е вдъхновила учениците да създадат оригинални картички и послания, но и да заговорят за Космоса заедно със своите учители. Творческият процес в клас е илюстриран с галерии и дори специални видеа по темата, които училищата изпращат до #Космическа Поща. За изненада в проекта се включват и няколко детски градини, които изпращат идеите на най-малките, но за сметка на това най-големи мечтатели сред участниците.

Картичките на Българските ученици ще бъдат изстреляни с един от следващите полети на преизползваемата ракетата New Shepard („Ню Шепард"). За повече информация следете официалната фейсбук страница на #Космическа Поща в България.