Милен Велчев: Социалните разходи в Бюджет 2021 заслужават най-голяма критика
Секция: ИКОНОМИКА
29 Октомври 2020 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милен Велчев: Социалните разходи в Бюджет 2021 заслужават най-голяма критика

/КРОСС/ Най-голяма критика в Бюджет 2021 заслужават социалните разходи. Това заяви пред БНР бившият финансов министър Милен Велчев.

"Пенсиите се увеличават - в много по-голяма степен ниските, а по-високите пенсии остават почти непроменени, което създава голям стимул в бъдеще хората да продължават да укриват реалните си доходи и да не внасят осигуровки върху реалните си доходи, знаейки, че държавата ще приравни техните ниски пенсии към по-високите пенсии", отбеляза Велчев.

Милен Велчев е категоричен, че не е нормално хората да вземат еднакви пенсии, след като са имали различен принос към осигурителната система.

Припомняме, че от няколко дни насам в публичното пространство се дискутира темата за преизчисляването на пенсиите. Идеята е коефициентът на редукция да претърпи съществени промени. Стойността му ще падне под 10%, при сегашни нива между 20 и 28 процента. Като през 2037-а условията на пенсиониране трябва да бъдат изравнени - тогава коефициентът с въвеждане на прогресивна скала ще бъде 24-25 на сто.

Тази поправка е нужна, за да пресече общественото недоволство от очакваното орязване на пенсиите от солидарния стълб. Изчисленията сочат, че ако не бъдат взети мерки бъдещите пенсионери, които ще получават и втора пенсия - от частния пенсионен фонд бъдат ощетени.

Ръст на разходите

От думите на бившия финансов министър стана още ясно, че има тенденция разходите за сигурност и за съдебната система да бележат през последните години голям ръст, който не е в синхрон с брутния вътрешен продукт (БВП).

"Държавата харчи все повече за правоохранителната система, а не виждам положителни резултати от тези нараснали разходи", каза той.

По думите на бившия министър на финансите за първи път от много години Бюджетът ще изхарчи повече от 40% от БВП, а това притъпява стимулите за работа, икономическа активност и създаване на по-добри условия за правене на бизнес и на разкриване на работни места.

"Давам си сметка, че в условия на пандемия държавата трябва да защити доходите на хората за сметка на данъкоплатците, но това трябва да стане по един интелигентен начин, който да дава възможност веднага след края на пандемията разходите да се върнат на едно нормално равнище", каза той.