Над 33 хил. души са под карантина, вече има осъдени за нарушаването ѝ
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Октомври 2020 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 33 хил. души са под карантина, вече има осъдени за нарушаването ѝ

/КРОСС/Здравните власти са поставили под карантина над 33 хил. души у нас, стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, предаде репортер на БГНЕС.

След издаване на протокола за карантиниране, регионалните здравни инспекции ги въвеждат в информационен масив, администриран от тях, а по защитени канали тази информация достига до МВР, за да могат органите на реда да осъществяват необходимите проверки и контрол, обясни механизма министър Терзийски.

„От началото на пандемията от COVID-19 до настоящия момент над 310 хил. са били поставени под карантина. Ежедневно една от дейностите на полицейските служители е проверката на лицата за това как те изпълняват разпоредените карантинни мерки", обясни вътрешният министър.

Той даде и статистиката за съдебния контрол върху мерките. От 13 март тази година, когато за първи път влезе в сила извънредното положение в страната, са образувани над 3 100 досъдебни производства, а над 500 са постановените присъди до този момент. Основните наказания по тях са пробация, глоба и условно лишаване от свобода, но има и такива, които са с ефективно лишаване от свобода. „Заедно с органите на здравните власти продължаваме ефективно работа с една единствена цел - да не допускаме разрастването на тази болест", увери Христо Терзийски.

У нас от началото на епидемията общо 23 491 души са със съставени актове за нарушения на мерките. От тях за неносене на предпазна маска в задължителните за това случаи са 18 197.