59% от софиянци: сегашните мерки срещу COVID са достатъчни
Секция: Анализи
14 Ноември 2020 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
59% от софиянци: сегашните мерки срещу COVID са достатъчни

/КРОСС/ Над 80% подкрепят забраната деца да ходят в молове без родители и мярката за маските на закрито, 3/4 одобряват ограниченията за барове и ресторанти - Има разделение за минаването онлайн на учениците.

За помалките мнозинството иска да си останат в клас Заразата от коронавирус продължава да се задържа у нас на високи нива, а в обществото вървят бурни спорове дали е необходимо затягане на мерките срещу пандемията, или напротив - и сегашните са прекалени.

Интересно е какво мислят софиянци, защото това е градът, в който е съсредоточено и голяма част от населението, и здравните заведения, а е и с най-много случаи на новозаразени. Мнозинството столичани определят като адекватни въведените мерки срещу разпространението на COVID в София. За сегашните ограничения има силна подкрепа. За дистанционното обучение на гимназистите има разделение сред софиянци. Мнозинството е против най-малките да минават онлайн.

Това са изводите от проучване на Изследователски център Тренд, проведено сред 812 пълнолетни жители на София по телефона на 10-11 ноември. То е по поръчка на Столична община с партньорството на "24 часа". Хората, които смятат, че въведените до момента мерки в София са достатъчни, са много повече от тези, които искат още ограничения - 59% срещу 35%. Най-голяма подкрепа сред столичани има забраната деца да ходят в молове без родител или пълнолетен придружител - 85%. Само 12 на сто са против. За задължителното носене на маски на закрито са 80% от софиянци. Противниците на мярката са 17%.

Когато става дума за маските на открито, където има струпване на хора, подкрепата спада до 65% срещу 33% против. Цели 78% одобряват затварянето на дискотеките и нощните барове, почти толкова - 77% - ограничението на работното време на заведенията за хранене и развлечения до 23,30 ч. 1/5 от столичани са против рестрикциите за клубовете и ресторантите. "Зеленият коридор" за пазаруване на възрастните хора се одобрява от 70% в София, а всеки четвърти е против. Интересно е отношението на софиянци към затварянето на училища и университети. Както е известно, от днес до 27 ноември онлайн са учениците в София от 6 до 12-клас. Одобрението е най-високо, когато става дума за преминаване към дистанционни уроци на студентите (53% "за" - 40% "против") и на гимназистите (51 "за" - 41% "против"). За по-малките ученици общественото мнение в София преобладаващо иска запазване на присъственото обучение.

За прогимназистите това са 47% срещу 43% привърженици на ученето от вкъщи. Още повече - 59% не харесват идеята учениците от началния етап да останат в къщи, а 31% са за. Процентът против скача до 61, когато става дума за затваряне на детските градини и яслите, а едва 27% биха подкрепили такава мярка. Две трети от столичани познават човек, който или е преминал през заразата, или в момента е заразен. 32% твърдят, че сред познатите им няма заразени.
Проучването на ТРЕНД е проведено с 812 интервюта по телефона с респонденти над 18 години с постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община.