ПП „Възраждане на Отечеството" настоява България да закупи руската ваксина „Спутник V"
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Ноември 2020 21:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП „Възраждане на Отечеството" настоява България да закупи руската ваксина „Спутник V"

/КРОСС/ В отворено писмо до премиера и председателя на Народното събрание председателят на ПП „Възраждане на Отечеството" Николай Малинов настоява България да закупи руската ваксина Спутник 5, която да използва в борбата с пандемията с коронавируса.

Ето и пълния текст на писмото

Позволяваме си да изразим своята загриженост и да споделим мнението си, че липсва далновидност при вземането на решениеот страна на българските власти по отношение на ваксината за Ковид-19. Първо, нашите здравни власти по никакъв начин не реагират на информацията, че най-рекламираната в Европейски съюз ваксина, тази на „Pfizer"/„BioNTech", още от сега показва недостатък, който може да я направи неприложима в наши условия през следващата 2021 г.

(1). Второ, буди недоумение съгласието България да получи от ЕК около 13 млн. от договорените от Комисията ваксини. Наши отговорни факторив здравеопазването сами признават, че това количество е излишно голямо и скъпо за България

(2). За нас е непонятно защо европейското предложение се приема без никакво обсъждане и без никакъв опит ЕК да чуе българскиаргументи.Трето,България абсолютно безкритично приема подхода на ЕК да не преговаря с точно определени производители на ваксината. Руската ваксина „Спутник -V" например показва качества, които по никакъв начин не могат да бъдат преценени като по-лоши от ваксината „Pfizer"

(3). Нещо повече руската ваксина показва едно огромно предимство пред ваксината „Pfizer" - тя може да се съхранява при условията на обикновен фризер. Това нейно предимство я прави приложима още сега. Важно е да подчертаем, че България като член на ЕС може да преговаря самостоятелно за осигуряване на ваксина. Примерът с Унгария е показателен

(4). На 6 ноември официалният представител на Европейската комисия Стефан де Киерсмакер ясно заяви, че нормите на Европейския съюз позволяват на Унгария да има ограничена възможност да закупи руска ваксина срещу Ковид-19 без европейско сертифициране, насобствена правна отговорност. Очевидно е, че това, което е позволено за Унгария, е позволено за всяка страна от Европейския съюз.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Уважаеми г-н министър председател,

Изборът на ваксина, била тя една от 7-те за които ЕС преговаря, или тези, на които ЕС не обръща никакво внимание по геополитически причини - руска, индийска, или китайска, е въпрос на високопрофесионална научна преценка. И не е редно в тази преценка да се намесват никакви политически съображения, защото става дума за живота на много хора.

(1) Тази ваксина трябва да се съхранява при температура от -68⁰ , като всяка отделна доза трябва да се размрази непосредствено преди употреба. Конвенционалната логистика за замразени храни, работи при минимална температура-20 °C и не е подходяща за транспортиране на ваксината на Pfizer. Затова засега германската компания предлага като решение да се използват изотермични контейнери със „сух лед" (твърд въглероден диоксид). Нодори такова решение е възможно само за големи градове и мегаполиси с къс транспортен срок.

(2) Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски например заяви:

„Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена",

а според главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев „страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме".

(3) Резултатите от клиничните тестове на „Спутник V" от фаза 3, с включени 40 000 доброволци, показват 92-процентова ефикасност. До момента Москва е получила заявки за доставка на 1,2 милиарда дози от ваксината от страни в Азия, Южна Америка и Близкия изток. Също така са постигнати предварителни споразумения с Бразилия, Мексико, Индия и Саудитска Арабия. За да отговори на търсенето на чуждестранните потребители, Русия възнамерява да прехвърли технологията в производствени центрове в Индия, Бразилия и Южна Корея, откъдето ще се разпространява ваксината. Индия, по предварителни данни, ще получи 100 милиона дози, бразилският щат Баия - 50 милиона.

(4) Унгария, която се ангажира предварително да закупи 6.5 милиона ваксини в рамката на ЕС,до 10 дни ще получи образци и от руската ваксина „Спутник V". Първата пратка с образци от руската ваксина ще бъде по-малка и ще бъде подложена на клинични тестове, като през м.януари ще се внесе голямо количество от руската ваксина. Това означава, че от януари или февруари в Унгария ще започне масовото ваксиниране със „Спутник V".

Призоваваме българските власти да се отърсят от синдрома си на обикновен изпълнител на европейски указания и използвайки научния потенциал на България да вземат най-адекватното от медицинска и логистична гледна точка решение за ваксината за Ковид-19