Във Видинската епархия излизат с литийни шествия срещу коронавируса
Секция: Православие
19 Ноември 2020 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Във Видинската епархия излизат с литийни шествия срещу коронавируса

/КРОСС/ Във Видинската епархия започват литийни шествия за призоваване Божията помощ за изцеление на страдащите и избавяне от болестта COVID 19, съобщиха от митрополията.

Днес, 19 ноември от 11, 30 часа след архиерейска света литургия в катедралния храм „Св. Димитър Солунски", от 11:30 часа, пред храма е отслужен водосвет. По-късно при биенето на камбани литийното шествие се отправи по улиците на града.

В петък, 20 ноември, литийни шествия ще се проведат в Монтана и в Берковица. След Божествена света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий" в Монтана от 11, 30 часа, пред храма ще бъде отслужен водосвет, след което от 12 часа литията ще се отправи по маршрут в града ище завърши в храм „Св.св. Кирил и Методий". Същият ден от 16 часа ще бъде отслужен водосвет пред църквата „Св.Николай Мирликийски Чудотворец" в Берковица, на града.

Датите за литийните шествия в средищните градове на Кулска, Белоградчишка и Ломска духовни околии ще бъдат допълнително определени и оповестени. Литийните шествия ще бъдат проведени при спазване на всички противоепидемични мерки, заявиха от митрополията.

"Призоваваме православните християни в епархията да вземат участие в Литийните шествия.Нека в дните на пост усърдно се помолим Бог да прояви Своята велика милост към всички страдащи, към лекуващите, управляващите и всички, които се трудят при сегашната усложнена от епидемията обстановка и ни даде благополучно избавление от болестта за наша телесна и духовна полза и спасение", обявиха от Видинската света митрополия.