Туризмът в Европа ще се върне на нормалното си ниво към 2024 г.
Секция: Туризъм
20 Ноември 2020 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туризмът в Европа ще се върне на нормалното си ниво към 2024 г.

/КРОСС/ Най-кошмарната година за туризма още не е приключила, а прогнозите след срива от първите 8 месеца са, че в Европа в тази индустрия чждестранните гости ще се завърнат на нивото от 2019 г. някъде през 2023-2024 г. За вътрешни туризъм новините са малко по-добри - възстановяване на докризисното равнище през 2022 г., пътуванията на близко разстояние - през 2023 г., а до далечни дестинации - през 2025 г.

От януари до август (в сравнение с предходната година) в ЕС е имало 68% по-малко чуждестранни гости, а за цялата 2020 г. се очаква свиването да е 60%.

Но тази прогноза на Европейската туристическа комисия (ETC) е направена, преди всички страни в района да се окажат неприятно изненадани от скоростта и мащабите, с които пристигна новата вълна на пандемията. Заради нея отново са въведени национални блокади, не работят заведения, забележителности, музеи и театри.

Според Международната асоциация на авиопревозвачите (IATA) хората еднакво се страхуват да пътуват заради страха от заразяване по време на полет и заради голямата несигурност дали изобщо ще има полети и какъв ще е режимът там, където пристигнат.

В ЕТС членуват както министерства на туризма (България), така е национални асоциации или бордове по туризъм. В представения по-рано този месец доклад "Европейският туризъм - тенденции и перспективи" се посочва, че за осемте месеца българският туристически сектор е отчел 62.5% по-малко гости от чужбина и това далеч не е най-лошият резултат. Особено тежко са ударени страни като Кипър (-85%), Черна гора (-84%), Румъния (-80%), Турция (-77%), Португалия и Сърбия (по -74%), Малта и Исландия (по -71%).

Търсенето на полети в Европа през август е било със 73% (на годишна база), което все пак е по-добре от юли (-81.3%) и юни (-94%). Важно е обаче колко пълни са били самолетите - през август са били заети средно 63.5% от местата в тях, като при международните полети този показател е бил средно 48.7%.

Данните на IATA не показват ентусиазъм у пътуващите да потеглят веднага след като се види, че идва краят на пандемията. Над половината анкетирани от асоциацията са казали, че планират пътуване в раките на 3 месеца след като затихне пандемията. Но рискът да се окажат принудени да стоят в самоизолация след пристигането отблъсква цели 83% от това да си купят билети.

Едуардо Сантандер, изпълнителен директор на ЕТС, заяви, че сътрудничеството и солидарността са ключови за възстановяването и засилването на европейския туризъм. Той допълни, че е много важно да се възстанови доверието на пътуващите и да се защитят милиони работни места, фирми и предприятия в риск, за да оцелеят в икономическия срив. В сектора в ЕС работят над 22 милиона души и той създава почти 10% от БВП на съюза, допълва Сантандер.

В анализа на ЕТС се напомня, че при продължаваща рецесия и несигурност ще е особено трудно да се върне към нормално състояние туризмът в страни, които са зависими от ранни записвания, каквато е Турция например.

Ще трябват и много пари - оценка на Европейската комисия от май 2020 г. посочва, че завръщането към нивата от 2019 г. ще изисква поне 161 млрд. евро инвестиции. Половин година по-късно тази сума, изглежда, не е актуална.

Спад на чуждестранните туристи за първите 8 месеца с данни за брой гостуващи и колко нощувки са имали (по втория показател няма данни за България).

"Приключено е с времената, когато растежът беше единственият индикатор за успех на туристическия сектор. Днес всяка стратегия трябва да бъде съпроводена с устойчив преход към екологичните и цифровите реалности", казва още Едуардо Сантандер.

В доклада на ЕТС се обръща внимание и на растящия интерес към пътувания в селските райони и крайбрежните зони като вид избягване на претъпканите градове, в които трудно се поддържа дистанция от останалите хора. Това донякъде може да облекчи местата, страдащи от свръхтуризъм, както и популярни курорти и места, задъхващи се от голямо търсене. При добри политики този процес може да разпространи по-широко из територията на държавите икономическите ползи от туризма.