БСП: Лична помощ за всички хора с увреждания, които имат нужда
Секция: ПОЛИТИКА
20 Ноември 2020 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: Лична помощ за всички хора с увреждания, които имат нужда

Ограничаването на обхвата на механизма за лична помощ само за хора с трайни увреждания ще остави много хора без помощта, от която се нуждаят

/КРОСС/ От БСП настояват личната помощ да се определя спрямо индивидуалната потребност на човека с увреждане и той да получи такава подкрепа, каквато му е нужна, а не да бъде вързана с процента, който е определен от ТЕЛК.

От парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България" Виолета Желева напомни за предложението на левицата по време на обсъждането на промените в Закона за личната помощ.

По нейните думи предложението на управляващите да се предоставя лична помощ само на хората с трайни увреждания, противоречи изцяло на идеята на закона.

„Ограничаването на обхвата на Закона за личната помощ единствено и само за хора с трайни увреждания с право на чужда помощ е връщане към обичайния подход на управляващите на раздаване на пари на калпак без да се зачита нуждата на хората с увреждания", посочи Желева. Тя подчерта, че по този начин извън обхвата на закона ще останат много хора, които имат нужда от помощ, за да водят пълноценен живот.

И депутатът от левицата Надя Клисурска припомни, че през 2018 г. Бойко Борисов лично е поел ангажимент пред всички български граждани да бъдат трайно уредени въпросите на хората с увреждания. Тя сподели, че тогава идеята е била през 2021 г. обхватът на механизма за личната помощ да бъде за всички хора, които имат такава нужда и е било изрично посочено, че не само хората с трайни увреждания ще могат да се възползват от такава подкрепа.

„Защо не приемете факта, че не ТЕЛК-овото решение е основополагащо в механизма за личната помощ, а индивидуалната оценка на потребностите?", попита управляващите Надя Клисурска.

„Когато се приемаше Закона за личната помощ беше постигнат обществен консенсус и хората с увреждания го подкрепяха. Сега вие размонтирате постижения в социалната сфера. Много трудно ще бъде те да бъдат наваксани после и това ще струва човешки животи", обърна се към управляващите с остра критика и социалистът Антон Кутев по време на парламентарния дебат.