д-р Влатко Глигоров: Има риск от сериозни усложнения за преболедувалите COVID-19
Секция: Коментари
22 Ноември 2020 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
д-р Влатко Глигоров: Има риск от сериозни усложнения за преболедувалите COVID-19

/КРОСС/ Инвалидизацията и усложненията с фатален край в рамките на 6 месеца след прекараната COVID-инфекция, и то особено при пациенти с придружаващи сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, ще бъде изключително висок, а смъртността ще бъде в пъти по-голяма в сравнение с броя на починалите в острата фаза на инфекцията.

За това предупреди управителят на Спортния диспансер в  Пловдив  д-р Влатко Глигоров във ФБ. Той заяви, че с тревога следи съобщенията на колеги от Западна Европа и САЩ и цитира д-р Ерик Топол, кардиолог и директор на института Скрипс в Калифорния, САЩ: "В началото мислехме, че това е само респираторен вирус. Но се оказва, че той атакува и панкреаса. И сърцето. И черния дроб, мозъка, бъбреците и други органи. В началото не разбирахме това.“

Според д-р Садия Хан, кардиолог в центъра "Нортуестърн Медисин" в Чикаго, Илинойс, широтата и многообразието в проявите на COVID-19 са уникални. И добавя, че може да са нужни по седем дни рехабилитация за всеки ден, прекаран в болницата, за да бъдат възстановени силите на преболедувалия. Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-трудно е и е възможно никога да не се върне на нивото, на което е бил, смята Хан.

Затова д-р Глигоров предлага у нас много бързо да се предприемат мерки, да се подготвят и обезпечат средства, механизми и клинични пътеки за амбулаторна и болнична рехабилитация на пациенти, прекарали COVID  инфекция.

Според българския лекар в момента основен приоритет е спасяването на пациенти с остра форма на COVID инфекция, но за да предотвратим последваща вълна от случаи с инвалидизация и летален край е необходимо да осигурим условия за последваща рехабилитация на пациентите, прекарали коронавирус.

„Опасявам се, че липсата на адекватни мерки в тази посока, в съчетание със сложната епидемиологичната ситуация и организационния хаос в здравеопазването, ще предизвика справедлив гняв и недоволство сред обществото. 

Ето защо смятам, че от стратегическа гледна точка най-добре би било, ако колегите от МЗ, НЗОК и другите компетентните органи, чуят моя призив и предприемат адекватни мерки в посока спешна организация за обезпечаване на амбулаторна и болнична рехабилитация на пациенти, изписани след прекарана COVID инфекция с цел предотвратяване на късните усложнения и възстановяване на работоспособността в максимално кратък период от време", категоричен е д-р Влатко Глигоров.