БСП: Сметната палата да провери държавната "Автомагистрали"
Секция: Анализи
27 Ноември 2020 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: Сметната палата да провери държавната "Автомагистрали"

Социалистите искат да се разсекретят договорите с частни фирми, които "помагат" в усвояването на милиардите от бюджета

/КРОСС/ Парламентарната група на БСП внесе искане Народното събрание да възложи на Сметната палата да провери всички договори на "Автомагистрали" ЕАД в периода 2016 - 2020 година. Проектът за решение е депозиран в деловодството на парламента.

Вносителите припомнят, че държавното предприятие получи милиардни суми от бюджета и му бяха възложени пряко - без конкурс, поредица големи пътни проекти, а в същото време отказва да предостави на обществото информация за тях.

"Възлагането на почти всички значими пътнотранспортни проекти на едно дружество, било то и държавно, е "защитимо" само при обоснованост на разходите, законосъобразност на процедурите и обезпеченост на изпълнението", посочват от БСП.
Правителството повери на "Автомагистрали" изграждането на последните участъци от АМ "Хемус", като използва вратичка в Закона за обществените поръчки, която допуска държавна фирма да бъде ангажирана директно, без състезание, за дадена задача. Съмненията обаче са, че всъщност "Автомагистрали" е основно диспечер на средствата - нещо като "хъбче", от което милиардите се преразпределят към големите играчи, които от години взимат най-апетитните обществени поръчки в пътното строителство. Косвено доказателство за това е, че дружеството има поредица "рамкови споразумения" с големи частни компании да наема от тях хора и техника. Освен това наскоро ресорният министър Петя Аврамова призна, че държавното предприятие работи с огромен брой подизпълнители и помощници - общо от 400 фирми.

Дружеството има и договори за зимно почистване и поддръжка (превантивна, текуща и зимна) на голяма част от магистралните и основните шосета трасета в страната. Това всъщност бяха основните му дейности, преди управляващите да решат да му възложат и ново магистрално строителство.

Потоци

"Автомагистрали" ЕАД има печалба от 1,6 млн. лева за периода януари-юни 2020 г., показва финансовият отчет на дружеството. Там фигурират приходи от поддържане на автомагистрали и съоръжения в размер на 19,8 млн. лева. За същия период на 2019 година по това перо в компанията са получени 13 млн. лева.

Отчетът показва още, че голяма част от разходите на държавното ЕАД са за външни услуги. Дружеството е възлагало договори за строително-монтажни работи на стойност 37,5 млн. лева и за подръжка на съоръжения - почти 6 млн. лева. В първото полугодие на 2019 г. по тези статии в отчета фигурират суми в размер на съответно 7,3 млн. лева и 1,2 млн. лева. За този период общо разходите за външни услуги са в размер на 13,8 млн. лева.