Учени от УХТ представиха ядливи опаковки от традиционни растителни видове
Секция: Наука
28 Ноември 2020 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени от УХТ представиха ядливи опаковки от традиционни растителни видове

/КРОСС/ Колко удобно би било, ако можем да консумираме хляба, сиренето или вафлите с опаковката. Така значително ще се намали събирането и изхвърлянето на отпадъци, голяма част от които токсични и опасни за планетата.
Затова в последните години ядливите опаковки са едни от най-проучваните и с потенциал за бързо навлизане в масовото потребление в световен мащаб.
Темата "Разработване нови ядливи опаковки от традиционни растителни видове" беше включена в тазгодишното издание на Европейската нощ на учените, финансирана по проекти от програма „Хоризонт 2020", чийто координатор за УХТ-Пловдив е проф. д-р инж. Йорданка Алексиева от катедра „Хранене и туризъм".

Тя презентира моделни многокомпонентни биополимерни покрития на основата на полизахариди и кокосово масло, обогатени с екстракт от цвят на слез. Бяха представени също резултати относно физико-химичните и антимикробни свойства на получените многокомпонентни хранителни опаковки. Темата предизвика огромен интерес. Обсъждаха се възможностите за прилагането на ядливи хранителни покрития с цел предпазване на продуктите от окисление, влагоотделяне и по-дълго запазване на органолептичните характеристики на продуктите, както и удължаване срока на трайност на хранителните моделни системи.

В момента се провеждат изследвания, за да се създаде покритие, което може да предпази храните от вредното въздействие на околната среда и в същото време да се консумира. Така ще се намали значително употребата на пластмасовите опаковки, които значително нараснаха във времето на пандемията, а преработката им все още представлява проблем.
Ядливите опаковки биха могли да изиграят важна роля и при съхраняването на хранителните продукти, а когато са от натурални храни значително могат да повлияят и върху здравето на човека, обогатявайки го с биологично активни вещества.

Заради пандемията от COVID-19 Нощта на учените в Университета по хранителни технологии за първи път се проведе в онлайн среда и приключи на 27 ноември 2020 г. Мащабната инициатива постави акцент върху обсъждането на актуални научни проблеми и интегрирането на студентите в диалога с преподаватели, учени и изследователи в областта на хранителните технологии.

В първия ден беше разгледана ролята на плодовете, зеленчуците и зърнено-бобовите в диетичното хранене, както и изискванията за консумация при заболявания на стомаха. Впечатляващо беше и участието на студентите, които представиха креативните си идеи в областта на кулинарния туризъм и особеностите в храненето в различните региони на България. На официалното откриване деканът на Стопански факултет проф. д-р инж. Валентина Николова-Алексиева подчерта, че включването на студентите в разработването на проекти е много важно, защото така те развиват предприемаческите си умения.
Сериозен интерес предизвика и лекцията гл. ас. д-р Ивелина Василева вредни ли са Е-тата и тяхното място в храните.