Близо 40 хиляди деца не могат да учат онлайн заради липса на устройства
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2020 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 40 хиляди деца не могат да учат онлайн заради липса на устройства

/КРОСС/ Между 35 000 и 40 000 деца според данни от пролетта няма да се включат ефективно в дистанционното обучение. Над 10% са децата, които не посещават училище и без дистанционно обучение. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на NOVA.

Две седмици през юни ще учат допълнително, посочи образователният министър. Според него, ще се заложи при по-малките на изпълнение на проекти по вече взет материал т.е. проектни дейности. "Учителите правят максимум усилия за компенсаторно обучение", увери министърът.

По думите му, в цял свят имало недостиг на компютри. Към днешна дата били доставени около 7000 устройства за електронно обучение, има обаче недостиг. Предвидено е да се доставят около 105 - 106 000 устройства - за ученици, за учители, като се чакало 10 000 да дойдат следващата седмица. Образователният министър обеща, че до края на учебната година в системата ще има около 100 000 нови устройства. Всички тези устройства се давали срещу приемо-предавателен материал т.е. те не се дават за постоянно.

Вълчев каза и за случай от Монтана, при който са изчезнали предоставени устройства. Ще започнат да ги търсят по заложни къщи.

Над 700 000 ученици, 220 000 деца в предучилищна възраст ще влязат сега в дистанционното образование - между 34 и 36 процента от учениците бяха на дистанционно обучение от няколко седмици, поясни Вълчев. На въпрос дали дистанционното обучение няма да стане основно за сметка на традиционното присъствено, Вълчев е категоричен - няма да стане така, с изключение на висшето образование.

"Факт е, че днешните деца ще учат много повече от електронни носители", посочи той. И даде пример как ако в дадена задача изпуснеш например запетая, приложението ти праща съответния урок.

По отношение на масовото тестване в училищата, Вълчев коментира, ако било в началото на октомври, щяло да покаже малък процент заразени. Той твърди, че в детските градини имало само един починал учител заради COVID-19. "За целите на анализа може да се направи масово тестване, но не и за това дали да останат отворени училищата", смята министърът.