Китай победи коронавируса, как успя?
Секция: СВЯТ
01 Декември 2020 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай победи коронавируса, как успя?

/КРОСС/ Нощните клубове работят, няма ограничения за излизане, магазините са пълни с клиенти. Статистически погледнато, рискът от заразяване в най-многолюдната страна на света е минимален. В официалните данни се съобщава за по-малко от 10 нови зарази на ден, които се регистрират основно при хора, завърнали се с вируса от чужбина, пише DW.

Китай днес

Като изключим задължителното мерене на температурата на влизане в ресторантите, държавните институции, банките и болниците, всичко друго изглежда като съвсем нормален начин на живот. Mоловете, ресторантите и фитнес-залите отново работят, училищата и университетите са пълни с ученици и студенти.

На входовете на заведенията посетителите трябва да показват и т.нар. здравен код. Генерира го специално приложение, което подрежда риска от зараза в три категории - зелен, жълт и червен код. От началото на пандемията този код се ползва навсякъде в Китай. Без въпросното приложение и без зелен код за нисък риск от зараза придвижването в Китай е почти невъзможно. В същото време приложението дава на властите още една възможност да следят кой кога и къде ходи.
Ако въпреки всичко това някъде бъдат регистрирани повече нови инфекции, това незабавно води до спешни мерки като масово тестване на стотици хиляди и дори милиони хора в рамките на броени дни, а съответните градове биват изолирани от останалата част на страната.

В диктатура като Китай всичко това е възможно

Масово тестване и стриктно проследяване на веригите на зараза: това са основните инструменти на китайските власти в борбата срещу коронавируса. А при осъществяването на тези мерки не се жалят нито пари и усилия, нито персонал. Към това трябва да прибавим и добре охраняваните граници на страната, които практически са напълно затворени.
Решаващ е също така фактът, че в диктатура като Китай личните права и свободи и защитата на личните данни на практика не играят никаква роля. Властите изработват дигитални профили на всички хора, използват данните от камерите за видеонаблюдение и не са длъжни да се съобразяват с принципите на правовата държава. И за разлика от Европа, в Китай не се водят никакви обществени дебати - нито за налаганите мерки, нито за корените на пандемията.