Захариева приветства стратегическото партньорство между ЕС и държавите от Югоизточна Азия
Секция: ПОЛИТИКА
01 Декември 2020 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захариева приветства стратегическото партньорство между ЕС и държавите от Югоизточна Азия

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства издигането на отношенията между Европейския съюз и Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) до стратегическо партньорство по време на 23-тата среща на външните министри на двете организации.

"Дългоочакваното надграждане на отношения между ЕС и АСЕАН до стратегическо партньорство е наистина добра новина", заяви Захариева по време на дискусиите, които се проведоха по видеоконферентна връзка.

"Вярваме, че това отразява действителното състояние на нашите взаимоотношения, но в същото време ще отвори по-широк хоризонт за нашия диалог", допълни тя.

Сред акцентите на срещата бяха нарастващото значение на мултилатерализма, регионалното сътрудничество, дигитализацията, търговските отношения, както и глобалните предизвикателства, включително пандемията от COVID-19 и сигурността на ваксините. „Вдъхновяващо е, че дори и в тези времена на пандемия ЕС и АСЕАН продължават да поддържат тесен контакт, планират съвместни ангажименти и разширяват областите си на сътрудничество", заяви Екатерина Захариева. Като примери за продължаващите усилия външният ни министър изтъкна проведената през март видеоконференция за сътрудничество в борбата с коронавируса между ЕС и АСЕАН, финансовата подкрепа от 800 млн. евро, отпусната от Съюза за региона в рамките на "Екип Европа", както и съвместните усилия за напредък в преговорите за свободна търговия между регионите и финализирането на Всеобхватно споразумение за въздушен транспорт ЕС-АСЕАН (САТА).

"Приемането на Съвместно министерско изявление по свързаността след днешната среща очертава нови перспективи за бъдещо разширяване на нашето сътрудничество", каза външният ни министър в обръщението си.

Домакин на 23-тата среща на външните министри ЕС-АСЕАН беше Сингапур, в ролята му на координатор на АСЕАН за отношенията с ЕС за периода 2018-2021 г. Съпредседатели бяха Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и външният министър на Сингапур Вивиан Балакришнан.

АСЕАН е геополитическа и икономическа организация на държавите от Югоизточна Азия, създадена на 8 август 1967 г. в Банкок. В нея членуват 10 страни: Индонезия, Малайзия, Филипини, Сингапур, Тайланд, Бруней, Виетнам, Лаос, Мианмар и Камбоджа, като в момента организацията е петата по големина икономика в света. Официалните отношения между ЕС и АСЕАН са установени през 1977 г.