КС прекрати делото за комисията за нова Конституция
Секция: ПОЛИТИКА
01 Декември 2020 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КС прекрати делото за комисията за нова Конституция

/КРОСС/ Конституционният съд отклони искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес, 1 декември 2020 г., Конституционният съд с Определение № 3/2020 г. по конституционно дело № 12/2020 г. отклони искането на президента на Република България за установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България от 2.10.2020 г. (обн., ДВ, бр. 86 от 6.10.2020 г.), поради отмяна на Решението от Народното събрание, и прекрати производството по делото", се казва в съобщението.

Определението е прието единодушно.

Идеята за нова Конституция бе предложена от премиера Бойко Борисов в средата на лятото. По-късно стана ясно, че ВНС не може да се свика, тъй като са необходими над 160 депутатски гласа, а БСП и ДПС отказаха да подкрепят това предложение.