Епидемиолози искат удължаване на локдауна в Гърция
Секция: СВЯТ
01 Декември 2020 16:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Епидемиолози искат удължаване на локдауна в Гърция

/КРОСС/ Гръцки епидемиолози настояват премиерът Мицотакис да удължи локдауна в страната до края на годината. Според тях намаляването на броя на заразените не е достатъчно условие за премахване на мерките, докато болниците са претоварени от пациенти с тежки симптоми на Covid-19.

В последните дни - след месец на пълна карантина, намаляват случаите на заразени с коронавирус както общо за страната, така и в районите, считани за активни огнища на заразата.

Спад до под 300 случая за денонощие се регистрира в Атика, Солун, Серес и Драма, съобщават от гръцкото министерство на здравеопазването.

Въпреки това епидемиолозите от Съвета за контрол на разпространението на Cоvid-19 настояват постепенно, бавно и частично да се либерализират въведените мерки.

Областният управител на Северна Гърция, както и кметът на Солун предлагат ограниченията да останат в сила до края на годината.

От общинските болници съобщават, че все още смъртността е висока, а почти всички места в Covid отделенията са заети от тежки случаи. Част от болните се настаняват в мобилизираните частни клиники.

Същевременно специалисти от клиниката по психиатрия в университета в Солун оповестиха свое проучване, според което тройно са се увеличили стресът, умората и гневът сред младите в Гърция, което поставя в риск психическото здраве на нацията.

Очаква се в петък премиерът Мицотакис да съобщи дали локдаунът ще се удължи и след 7-и декември.