Около 100 лични лекари вече са издали е-направления за PCR-тест
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Декември 2020 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около 100 лични лекари вече са издали е-направления за PCR-тест

/КРОСС/ Към 11.00 часа днес са издадени близо 200 електронни направления за PCR тест, около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

В кабинета на заместник-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов в 17-то ДКЦ в столицата бе направена и демонстрация как работи системата, на която присъстваха и представители на държавната фирма „Информационно обслужване, отговаряща за процеса.

„След 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка първа стъпка, която направихме в електронното здравеопазване - първият опит да въведем електронното направление в медико-диагностичните дейности", посочи Начева.

Централизираният модул на системата е осигурен от Министерство на здравеопазването, а всеки личен лекар може да се свърже с него, независимо от това коя софтуерна фирма го обслужва. Направлението на хартиен носител все още остава като опция за пациента.

На този етап електронното направление обхваща PCR изследванията и част от диагностиката, свързана с COVID-лечението. Предстои обаче разширение на системата, увери заместник-министърът.

Системата покрива територията на цялата страна, но все още няма информация за издадени е-направления в някои области.

Жени Начева припомни, че след издадено направление, касата покрива разходите, а пациентът не трябва да доплаща. То ще се издава обаче при наличието на най-малко два симптома.

„Това е помощ първо на пациенти и след това на лекарите. Днес е направена първата, но много важна крачка. Благодаря на всички екипи, които работиха по разработването и въвеждането. Надявам се в най-скоро време всичките процеси в нашата система да бъдат електронизирани и дигитализирани", заяви от своя страна д-р Николай Брънзалов