СЗО: Носете маски и на открито, и на закрито, ако не може да се спазва дистанция
Секция: Здраве
02 Декември 2020 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Носете маски и на открито, и на закрито, ако не може да се спазва дистанция

/КРОСС/ Световната здравна организация (СЗО) смята, че в условията на пандемия предпазни маски трябва да се носят и на открито, и на закрито, включително в магазини, училища и на работното място, ако няма възможност да се спазва физическа дистанция от минимум един метър, предаде ТАСС.

Това е записано в публикувани днес в Женева препоръки на СЗО.

В препоръките се подчертава, че на обществени места, където могат да възникнат условия за разпространението на новия коронавирус, СЗО съветва хората да носят "немедицински маски както в помещения като магазини, общи работни места и училища, така и извън помещения, където е невъзможна физическа дистанция, не по-малка от един метър". Освен това от СЗО съветват да се носи маска винаги, независимо от възможността за спазване на дистанция, в помещения, където няма нужната вентилация.

Препоръките се отнасят както за възрастни, така и за деца над 12 години. Носенето на маски не се препоръчва за деца до пет години, а за възрастовата група от 6 до 11 години носенето на маска се решава в зависимост от конкретната обстановка и възможностите за предаване на вируса, както и от уменията на детето правилно да използва маската и от възможността да се осигури надзор от възрастен човек.