Путин застана зад Пашинян: Арменският премиер взе болезнено, но важно решение за Карабах
Секция: Русия
02 Декември 2020 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин застана зад Пашинян: Арменският премиер взе болезнено, но важно решение за Карабах

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин приветства днес "куража" на арменския министър-председател Никол Пашинян, който е критикуван в страната си за примирието, приемано в Армения като поражение в продължилата шест седмици война за Нагорни Карабах, а в Азербайджан - като победа.Споразумението, сключено на 9 ноември между Баку и Ереван под патронажа на Москва, осигури значителни териториални придобивки на Азербайджан и е смятано за катастрофа от много арменци, които искат оставката на Пашинян.

"Арменското правителство бе задължено да вземе много трудно, но необходимо за страната си решение", заяви руският президент на видеоконферентна среща на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), в която членуват Русия и Армения, предаде Франс прес.

"Тези решения бяха болезнени и изискваха личен кураж от арменския премиер", каза Путин и увери, че "нашата задача (на ОДКС) сега е да подкрепим арменския премиер и неговия екип и да организираме мирен живот" в Нагорни Карабах, да помогнат на хората, попаднали в трудни житейски ситуации.

На свой ред, по време на срещата Никол Пашинян изтъкна, че ролята на Владимир Путин за спирането на кръвопролитията в Нагорни Карабах е изключителна.

"Бих искал специално да отбележа изключителната роля на руския президент Владимир Путин. През всичките 44 дни на военни действия бяхме в постоянен контакт и обсъждахме необходимите мерки за спиране на кръвопролитията и защита на живота на хората. С Владимир Владимирович все още работим в тясно сътрудничество за решаване на такива проблеми като издирването изчезнали, размяна на военнопленници и задържани лица и тела на мъртвите", каза арменският премиер, цитиран от ТАСС.

Къде влезе Азербайджан

По силата на споразумението от 9 ноември азербайджанската и арменската страна спират на окупираните от тях позиции, след което редица региони попадат под контрола на Баку.

Армения се ангажира да отстъпи три окръга - Лачин, Калбаджар и Агдам - които бяха извън контрола на Азербайджан от 1994 г. Процесът по връщането им приключи вчера с влизането на азербайджанската армия в Лачин.

Тези окръзи бяха част от буферна зона около Нагорни Карабах - населен предимно с арменци планински регион, който се отцепи от Азербайджан след войната през 90-те години на миналия век, отбеляза АФП.

Споразумението все пак позволи оцеляването на Нагорни Карабах. Контингент от 2000 руски военни бе разположен за поддържане на мира и за гарантиране на сигурността на Лачинския коридор - единствения останал път, свързващ Нагорни Карабах с Армения.

Същевременно Турция и Русия се договориха да създадат съвместен център в района за мониторинг на примирието, а турският парламент прие закон за изпращане на военни наблюдатели там.