Защо поскъпна хлябът?
Секция: ИКОНОМИКА
11 Декември 2020 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо поскъпна хлябът?

/КРОСС/ Цената на хляба беше индексирана средно с около 10 стотинки през последните две седмици, което означава повече с около 5 стотинки на ден за семейния бюджет.

Това изчисли в "Денят започва" Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

"Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и COVID пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари - за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН", обясни тя.

По думите ѝ поскъпването на пшеницата се отразява положително на изкупуването на зърното, тоест селскостопанските производители получават по-добра цена за своята продукция.

"Когато се покачва цената на пшеницата, неминуемо следва поскъпване на основната за нас суровина - брашното. Имаме покачване на цената на енергията и газа, има покачване на транспортните разходи, банковите лихви, на данък смет и данък сгради, които също се плащат от бизнеса", изреди Кукушева.

Тя подчерта, че основното перо в себестойността на хляба е покачването на цената на човешкия труд.

"Хлебопроизводството не е включено в каквито и да е помощи и мерки за подпомагане от страна на държавата. Може би мотивът е, че не сме затворени с нито една министерска заповед до момента. Ние продължаваме да работим и работим на първа линия", отбеляза Кукушева и добави: "Увеличихме цената на труда точно с толкова, колкото го направи държавата по отношение на заплащането в държавните органи и държавната администрация - с 30%. Това няма как да бъде поето от всеки хлебопроизводител."