Димитър Маринов - българската звезда в Холивуд
Секция: КУЛТУРА
25 Декември 2020 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Маринов - българската звезда в Холивуд

/КРОСС/ Димитър Маринов е роден на 6-ти октомври 1964г. в София като извънбрачно дете. Осиновен е от лелята на биологичната му майка, която е член на семейство Маринови - добре известните собственици на тютюневи фабрики, използвани като прототип в книгата на Димитър Димов „Тютюн".
Димитър свири на цигулка от четиригодишен, на 11 години вече е първа цигулка в легендарната филхармония „Пионер".

Вторият му баща, който той никога не приема като такъв, го урежда да учи в железопътния техникум в София, където завършва средното си образование. В оркестъра на техникума свири на тромпет и е отличен ученик.

Първият му учител по актьорско майсторство е Невена Коканова, с която се запознава на пионерски лагер в Тетевен. През 1982 г. го приемат във ВИТИЗ, в курса на Чочо Попйорданов и Христо Шопов. В същото време трябва да служи в казармата две години, което по това време е задължително за всички мъже. В казармата успява много бързо да стане ефрейтор, но едновременно с това си навлича и неприятности. След като прави опит да излъже, че страда от болни бъбреци и да прекара повече време във военната клиника, го заплашват с военен съд. Тогава решава да избяга от България с Валери Вангелов, български акробат от трупата „Бойчанови". На 9 септември 1983г. двамата се качват на „Ориент Експрес", като се крият в кушетните вагони. Опитът им за бягство е неуспешен и Димитър Маринов попада в затвора за 2 години, 6 месеца и 10 дни.

След като излиза от затвора през 1986 г. отново кандидатства във ВИТИЗ, но на последния кръг от изпитите го отстраняват заради политическите му провинения и затвора.

През 1989г. го приемат във ВИТИЗ в легендарния клас на Крикор Азарян, заедно с Койна Русева, Стефан Вълдобрев, Мариус Куркински и други.
През 1990г. влиза в шоуто на Йълдъз Ибрахимова и Андрей Баташов и заминават на турне в Америка и Канада. Преди заминаването си Димитър Маринов събира целия клас и им съобщава, че няма да се върне. Така и става - озовава се в Америка, в Ноксвил, щата Тенеси, на 25 години, сам, без абсолютно нищо и без да знае дума английски.

Първите дни свири на цигулка на улицата, за да се прехранва. След това получава стабилна помощ от предприемаческо семейство, които му предлагат работа и покрив.

Три години по-късно, през 1993 г., напуска Тенеси и заминава за Сан Диего, където работи на няколко места. Успява да отвори и собствено кафене.
През 1999г. се запознава с бъдещата си съпруга Дженифър. Същата година продава целия си бизнес и започва да преподава актьорско майсторство в университета в Сан Диего, тогава започва и кариерата му на актьор.

През 2003г. се жени за Дженифър и имат двама сина - Йордан и Михаил. Съпругата му държи децата им да имат български имена.
Разширява актьорската си кариера с участие в реклами, телевизионни програми и филми. Първата му по-голяма роля е за екшъна „Мъже от стомана". Оттогава започва да работи с много звезди - Аштън Къчър, Матю Пери, Селена Гомес, София Вергара, Джеф Бриджис, Кийфър Съдърланд.

Големият пробив на Димитър Маринов е с филма „Зелената книга" на режисьора Питър Фарели. В него той играе ролята на челиста Олег. Не го одобряват на първия кастинг, но след като за пет дни се научава да свири на чело, бива одобрен на втория кастинг. Друга причина да го одобрят е значителната му прилика с музиканта Юрий Тахт, чийто прототип е героят му. В този филм партнира на Виго Мортенсен и Махершала Али.

През 2019 г. става първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите по време на 91-вата церемония след като филмът „Зелената книга" печели наградата за най-добър филм.

През 2020г. участва в хитовото шоу на НОВА ТВ „Като две капки вода" и стига до финалната четворка. Той създава прецедент, след като взима решението да отстъпи мястото си на финала. Актьорът е категоричен, че иска да даде поле за изява на по-младите таланти.

В България Димитър Маринов стартира Академия за актьори, целта е да бъде дългосрочен ексклузивен проект.