Руският патриарх вижда божие наказание в превръщането на „Св. София“ в джамия
Секция: Православие
08 Януари 2021 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският патриарх вижда божие наказание в превръщането на „Св. София“ в джамия

/КРОСС/ Превръщането на историческия храм „Света София" в Истанбул в джамия от турските власти миналата година е Божие наказание срещу Вселенския патриарх Вартоломей заради издаването на томос за автокефалията на Украинската православна църква. Това е заявил руският патриарх Кирил вчера в интервю пред централния руски телевизионен канал Россия-1, цитирано от гръцката телевизия Скай и православния информационен сайт orthodoxtimes.gr, предаде БТА.

„Не искам да отправям никаква критика към своя константинополски събрат, но несъмнено всичко това, което се случи после в Константинопол, в Истанбул, говори за Божие наказание. Патриарх Вартоломей сложи схизматиците от Киев в светинята на Киев, в киевската „(Света) София" и изгуби константинополската „(Света) София" - беше превърната в джамия", заявил руският патриарх в деня, в който Руската православна църква празнува Рождество Христово.

По-нататък Кирил продължил:

„Отне „Света София" в Киев от православните хора, от православната църква, и изгуби собствената си „(Света) София"... Мисля, че по-ясно последствие, произтичащо от Божията воля, е трудно да си представи човек. А последствията дойдоха незабавно, защото грехът беше много голям".

Той определи акта за признаване на Украинската църква като грях, а не като грешка, но даде да се разбере, че се моли за Вселенския патриарх, защото „кризата" трябва да се преодолее „съвместно".