Путин нареди начало на масова ваксинация срещу COVID-19
Секция: Русия
13 Януари 2021 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин нареди начало на масова ваксинация срещу COVID-19

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин нареди да започнат масови имунизации срещу коронавирус в страната от следващата седмица и да се отвори програмата за ваксинация за всички руснаци, предаде агенция Ройтерс (Reuters).

Русия, която има четвъртия най-голям брой случаи на COVID-19 в света, започна мащабна ваксинация миналия месец. Руският фонд за държавно богатство (RDIF) заяви, че

1,5 милиона руснаци вече са били ваксинирани с ваксината „Спунтик V".

„Моля ви да започнете масови ваксинации на цялото население още през следващата седмица", каза Путин в сряда по време на правителствено заседание чрез видеовръзка, излъчена по държавната телевизия.

Путин предупреди, че Русия трябва да остане с повишено внимание въпреки забавянето на разпространението на болестта. „Виждаме, че има лек спад на броя на хората, заразени с коронавирус, но това не бива да ни успокоява", отбеляза той.

Вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че властите ще бъдат готови да разширят ваксинационната програма от понеделник.

Русия не наложи национален локдаун по време на втората вълна от коронавирусна инфекция, започнала през септември, като официалните власти заявиха, че целенасочените рестриктивни мерки са достатъчни, за да ограничат вируса.

По-рано в сряда Русия съобщи за 22 850 нови случая на COVID-19 през предходните 24 часа, което доведе до нарастване на техния общ брой от началото на пандемията до 3,5 милиона.