Турция спешно разреши китайска COVID-19 ваксина
Секция: СВЯТ
14 Януари 2021 07:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция спешно разреши китайска COVID-19 ваксина

/КРОСС/ Турция ще започне ваксинации за COVID-19 в цялата страна в четвъртък, започвайки със здравни работници. Това заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа , веднага след като ваксината Коронавак на Синовак получи спешно разрешение за приложение в Турция.

Първата доза беше поставена на министъра. „За да се върнем към стария си живот, първо трябва да се ваксинираме", каза Коджа.

Ваксините са разпределени в обществени здравни хранилища във всички 81 провинции. Турция е получила до сега 3 ​​милиона дози Коронавак, а е поръчала общо 50 милиона, които се очаква да пристигнат до март. Също така се водят преговори за руската ваксина Спутник и тази, разработена от Pfizer и BioNTech.

Индонезия също започна да прилага китайската ваксина в сряда. Различни проучвания от цял ​​свят показаха доста протеворечиви резултати относно ефективността на Коронавак. Вчера от Бразилия публикуваха клинични данни от етап на проучвания, показващи степен на ефикасност от само 50,4%, а друга по-ранна информация от Бразилия беше с 75 на сто ефективност на ваксината. По-рано Индонезия пък обяви ефективност 65.3 на сто.

Миналия месец турски изследователи заявиха, че Коронавак показва 91,25% ефикасност въз основа на междинен анализ. Изпитванията в Турция ще продължат, докато напредва масовото ваксиниране, каза координаторът на изпитанията хред Ройтерс.

Турция е силно засегната от пандемията, като около 23 хиляди души починаха от вируса и повече от 2 милиона са заразени. Нощният комендантски час е в сила през цялата седмица.