Европейският съюз, България и руските ваксини
Секция: Коментари
14 Януари 2021 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейският съюз, България и руските ваксини

/КРОСС/ Българските медии съобщиха, че Европейската агенция по лекарствата водела преговори с Русия за ваксината „Спутник". Медиите се позовават на изявление на говорител на Европейската комисия. Говорителят бил казал още, че досега руската страна не е подала документи за осигуряване на достъп на препарата до пазара на ЕС.

Преговорите на Европейския съюз за използването на негова територия на руски ваксини трябва да бъдат приветствани. Проблемът с ваксините е медицински и всички ограничения при решаването му от политическо и геополитическо естество са антихуманни и недопустими.

Твърдението обаче, че досега Русия не е подавала документи за осигуряване на достъп на нейни ваксини до Европейския пазар са неверни. Процесът за регистрация на руска ваксина в Европейската агенция по лекарствата е стартиран в края на октомври миналата година. Заявката за получаване на разрешение за спешна употреба ((EUА, emergency use authorization) на ваксината «Спутник V» е подадена от Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) на 22 декември 2020 г. На 19 януари ще приключи първият етап за получаване на разрешение за спешна употреба на руската ваксина срещу коронавирус «Спутник V» в Европейския съюз (1).

* * *

България не е длъжна да чака европейските преговори, които са в доста начална фаза, да приключат. България би могла самостоятелно да води преговори за използването на руска ваксина. И тук не става дума само за «Спутник V».

Бих желал да обърна внимание и на друга руска ваксина, която доказано е подходяща за хронично болни от най-широк спектър, в това число и преживели битката с рака. В българските онкодиспансери това са около 270 хиляди регистрирани. Става дума за руската ваксина „ЕпиВакКорона". Тя е доказано подходяща и за хронично болни с други диагнози и техният брой също е от порядъка на 300 хиляди души. Към тези цифри ще добавим и хората във възрастовия диапазон 60 - 80 години, които не са в обсега на хронично болните. „ЕпиВакКорона" е произведена от Центъра по биотехнологии и вирусологии "Вектор".

Аргументите:

Противовирусната ваксина „ЕпиВакКорона" е с възможно най-пълния спектър клинични изследвания и проверки чрез доброволци, прекарали както онкология, така и страдащи от други хронични заболявания. Експериментални проверки са преминали специални групи за възрастовия диапазон 60 - 80 години, а също и групи от алергично болни и хора, застрашени от алергии.
Руският център по вирусология и биотехнологии „Вектор"е доказан авторитет в борбата с вируси - в последните 15 години няма нито една голяма пандемична или епидемична вирусна опасност, при която те да не са се намесили успешно. Създатели са на ваксини срещу тежките форми на грипа, специално срещу птичия грип, срещу хепатит А. Пак „Вектор" с ваксините си премахна опасността от сибирска язва, пребори голямото африканско бедствие от едра шарка и най-вече спомогна за потушаването на възникналата епидемия от „Ебола".

Обобщено казано, ваксината „ЕпиВакКорона" е създадена за най-рисковите групи от населението, които са и най-тежко засегнатите от Ковид-19 и при които смъртността е най-висока.

Изследванията са показали, че „ЕпиВакКорона" гарантира защитна имунна реакция над 92 процента за период от години напред и не изисква свръхскъпо съхранение, защото нейната стабилност се запазва в диапазона плюс 2 - плюс 8 градуса.

Оправдание, че руските ваксини все още не са одобрени на територията на EС, е неприемливо. В българското здравно законодателство съществува Наредба № 10 от 2011 г. (2) за внос на неразрешени на територията на Република България лекарствени продукти.Тази наредба се прилага вече цяло десетилетие у нас.

Най-верният подход е българското правителство да предостави правото на внос на ваксината на Българския червен кръст.

Като гражданин на една цивилизована европейска страна съм дълбоко убеден, че ваксинирането не може да бъде политическа акция. То трябва да се подчинява изцяло на медицински съображения и трябва внимателно да отчита предимствата и недостатъците на всяка ваксина, независимо къде е разработена и произведена тя.

Здравето на българските граждани трябва да бъде на първо място - преди политическите обвързаности и лоялността към чужди партньори.

(1) Вж в. „Коммерсантъ" статията от днес „РФПИ: первый этап получения разрешения на применение «Спутника V» в ЕС запланирован на 19 января"

(2) Наредба № 10 от 17 ноември 2011 г. За условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в република България лекарствени продукти и лекарствени продукти за състрадателна употреба, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от списъка по чл. 266а, ал. 2 от закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (Обн. ДВ. бр.95 от 2 Декември 2011г., доп. ДВ. бр.24 от 12 Март 2013г., изм. ДВ. бр.25 от 26 Март 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.84 от 25 Октомври 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.90 от 15 Ноември 2019г.)

 Автор Николай Малинов

Източник 24 май