Ромската общност чества Банго Васил
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Януари 2021 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ромската общност чества Банго Васил

/КРОСС/ Ромската общност чества празника Василица, отбелязван от етническата група като началото на новата година. На места в страната тържествата продължават три дни. Празникът се възприема като семеен и се превръща в най-очакваното събитие за ромите, които на този ден отправят пожелания за късмет и благополучие.

Честванията имат за цел да покажат богатството на ромската култура и да разбият стереотипите и предразсъдъците към етноса, посочва Деян Колев, председател на ромската организация „Амалипе":

„Масово се смята, че ромите са общност на бедни хора, изпаднали от обществото, необразовани. Между 2011 и 2019 г. процентът на ромите с висше образование се е увеличил шест пъти".

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве. Предишната вечер във всеки дом се повтарят християнските ритуали от Бъдни вечер.

„Това, което сме виждали в различни ромски групи, може да бъде видяно в старите български обичаи по време на Васильовден в началото на новата година", допълва Деян Колев.

Сходството между българските и ромските традиции е не само признак за интеграцията на малцинствената група, но и повод за сближаване, отбелязва Колев:

„В нашето общество имаме нужда от построяване на мостове между различните общности".