В понеделник започва втората фаза на ваксинация според националния план
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2021 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В понеделник започва втората фаза на ваксинация според националния план

/КРОСС/  Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната, като това рефлектира върху използваемостта на болничните легла на национална база. Това каза на редовния брифинг за разпространение на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране, отчете той.

Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 535 при направени 7570 теста. Това означава, че положителните проби са 7% от всички изследвани. С PCR са установени 341 от инфектираните, a 194 - с бърз антигенен тест.

През последното денонощие са ваксинирани 1258 души и така общият им брой стана 17 038. Днес в „Майчин дом“ започна и имунизацията с ваксината на „Модерна“.

"Това доверие, което се изгради между нас и нашите съграждани, доведе до няколко важни резултата. Мое дълбоко убеждение е, че там, където свършва информацията, започва страхът. Неслучайно една от главните ни цели е българските граждани да бъдат най-информираните в ЕС. Неслучайно и благодарение на този стремеж здравните власти да дават пълна и правдива информация", акцентира министърът.

За последните 14 дни в Европейския съюз страната ни се нарежда на 9-о място по заболеваемост, съобщи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

У нас областите с най-висока заболеваемост са Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. Най-ниско е разпространението на заразата в областите Разград, Търговище, Кърджали.

"Само заедно ще излезем от тази битка, и колкото повече си помагаме, толкова по-бързо тази пандемия ще остане спомен", обърна се още здравният министър. В понеделник започва втората фаза на ваксинация според националния план, съобщи той.

Проф. Костадин Ангелов коментира и случая в Сандански, при който бяха ваксинирани общински съветници и служители на общината. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването не може да извършва кадрови промени в него, отбеляза той, след като потвърди, че има нарушения.