КРС започва информационна кампания за разясняване на 5G технологията
Секция: Технологии
14 Януари 2021 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 КРС започва информационна кампания за разясняване на 5G технологията

/КРОСС/ До края на първото тримесечие вероятно процедурите по предоставяне на честоти за мрежи от пето поколение ще приключат. Това каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

Комисията започва информационна кампания за разясняване на 5G технологията.

Предоставянето на честотите през миналата година беше възпрепятствано от пандемията, възникна тема, свързана със сигурността на мрежите от ново поколение и оборудването при тяхното изграждане.

„Има напреднал етап за предоставяне на честоти и за изграждане на мрежи от пето поколение, и съпътстващи честоти за развитие на мобилните мрежи... С получаване на лицензите всяко от мобилните предприятия придобива правото да използва предоставения ресурс и мрежите от новото поколение може да придобият търговско значение. Необходимостта от бърза и надеждна мрежа беше доказана по време на пандемията. Търсенето на приложенията за интернет на нещата ще продължи да нараства. Мрежите от пето поколение са свързани и с развитието на телемедицината", поясни още Димитров.

Той подчерта, че като всяко ново предложение и това буди съмнения, но е важна информираността.

Във връзка със сигурността на мрежите КРС сформира консултативен съвет:

„Целта е да се създадат мерки, свързани с управлението на риска, фокусът е изграждането на мрежи от пето поколение. Крайната цел на съвета е да подготви обща позиция относно минимални изисквания към мерките за сигурност на мобилните електронни съобщителни мрежи".