20 000 души от Националната гвардия охраняват Вашингтон
Секция: СВЯТ
14 Януари 2021 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 20 000 души от Националната гвардия охраняват Вашингтон

/КРОСС/ Доналд Тръмп влезе в историята като първия американски президент, срещу когото са заведени две процедури за импийчмънт. Макар и да остават само 6 дни до встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън, решението, което беше взето от Камарата на представителите в Конгреса, може да сложи край на политическата кариера на Тръмп.

20 000 души от Националната гвардия охраняват Вашингтон. Седмица преди церемонията по предаване на властта и седмица след щурма на Капитолия, мерките за сигурност са по-строги от всякога.

Преди началото на разгорещените дебати около импийчмънта на Доналд Тръмп, Нанси Пелоси благодари на органите на реда, че са там, за да гарантират, че събитията от 6 януари няма да се повторят.

одстрекателство към метеж - това беше и обвинението на Долната камара към отиващия си президент. И ако през 2019-а републиканците застанаха плътно зад Тръмп, по време на първия опит за отстраняването му от длъжност, то сега 10 негови съпартийци гласуваха срещу него. Така с 232 гласа "за" и 197 "против" Конгресът повдигна обвинение на американския президент.

"Днес по безспорен начин показахме, че никой не е над закона, дори президентът на Съединените щати. Доказахме, че Доналд Тръмп представлява реална опасност за нашата страна", заяви Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите в Конгреса.

Във видео, разпространено от Белия дом, Доналд Тръмп призова своите привърженици да избягват насилието и да бъдат обединени. Той подчерта, че предаването на властта на 20 януари трябва да премине мирно, но не спомена процедурата по импийчмънт.

"Нахлуването в Капитолия беше удар срещу сърцето на нашата държава. Разгневи и ужаси милиони американци от целия политически спектър. Категорично осъждам насилието, на което бяхме свидетели миналата седмица. Насилието и вандализмът нямат никакво място в тази държава. Това, което извършиха тълпите във Вашингтон, е против всичко, в което вярвам. Нито един мой привърженик не би трябвало да извършва подобни дела", заяви Тръмп.

Какво следва оттук нататък? Макар и историческо, решението Доналд Тръмп да бъде подложен на втори импийчмънт няма да има развитие в оставащите дни от мандата му. От Сената заявиха, че дори да получат обвинителния акт, биха го разгледали, едва след като Джо Байдън встъпи в длъжност.

Очаква се и самата Пелоси да не бърза да прехвърля документите към Сената, за да може в първите 100 дни от управлението на новия президент да се разглеждат по-важни за страната теми, като овладяването на пандемията. А когато процесът срещу Тръмп започне, възможният изход е един - да му бъде наложена забрана да се кандидатира повторно за президентския пост.