Музеят "Метрополитън" с безплатни виртуални разходки и игри
Секция: КУЛТУРА
14 Януари 2021 18:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Музеят "Метрополитън" с безплатни виртуални разходки и игри

/КРОСС/ Музеят "Метрополитън" и американската телекомуникационна компания Verizon стартираха нов проект "The Met Unframed", който съчетава изобразителните изкуства с геймърството, това съобщава сайтът USA Today.

"Ще видите няколко дигитално изобразени галерии и близо 50 произведения на изкуството от огромната колекция на музея "Метрополитън". Целта на културната институция е да даде възможност за достъп до изкуство по време на пандемията.

Посетителите на TheMetUnframed.com могат освен да разглеждат дигиталните галерии, също така да играят игри, които отклюват виртуално различни елементи от произведенията на изкуството. Игрите включват въпроси, свързани с любопитни факти, загадки и предизвикателства, в които трябва да се увеличи даден обект и да се търсят подробности и детайли в него.

Една от игрите, наречена "Анализ", използва т.нар. инфрачервена и XRF консервация на сканирани картини от архива, която позволява на по-любознателните да надникнат "под" рисунката и да разгледат скритите детайли и щрихи в добре познатата колекция на "Метрополитън".

"Нашата мисия, още от основаването на The Met преди 150 години, е да свързваме хората с изкуството и идеите, така и помежду им - нещо, което през последните месеци на изолация и несигурност, разбрахме, че е по-силно от всичко", каза Макс Холайн, директор на музеят "Метрополитън".