Чешки пъбове отвориха въпреки забраните в знак на протест
Секция: СВЯТ
26 Януари 2021 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Чешки пъбове отвориха въпреки забраните в знак на протест

/КРОСС/ Днес пъбове и ресторанти в Чехия отново отвориха врати, за да протестират срещу правителствените рестрикции, свързани с КОВИД-19, които ги държат затворени от октомври, предаде Франс прес.
"Отдавна сме разочаровани от правителството и искаме да покажем, че то е избрало грешния път", обясни за АФП Иржи Янечек, управител на пивница "Мали Янек" в град Инце югозападно от Прага.

"Писнало ни е и според нас министрите трябва да помислят за оттегляне от постовете си", добави съоснователят на движението - инициатор на тази акция, в която се очаква да се включат стотици заведения.

Днес по обяд "Мали Янек" бе наполовина пълна с постоянни посетители, отпиващи бира, и семейства, поръчали свински ребърца или панирани пържоли; келнерите тичаха забързани между масите.

Отворените заведения може да бъдат глобени максимум 20 000 крони (765 евро), уточни за АФП Вит Хофман, говорител на кметството в Прага.

Ресторантите, пъбовете, баровете, кината, театрите, зоологическите градини, спортните зали и повечето магазини в страната с 10,7 милиона жители са затворени от октомври; рестрикциите бяха леко смекчени по Коледа, напомня агенцията.

Създадено през есента, движението срещу правителствените мерки бе инициатор на хепънинг в началото на месеца, когато в центъра на Прага бяха наредени бирени халби в линия, достигнала цял километър.

Неотдавна то прерасна в политическо движение - пъбовете се превърнаха в клубове, където негови членове и привърженици се събират, "както се събират нашите политици в стола на парламента", коментира съоснователят на движението Давид Бискадски