Проф. Коста Костов: Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото
Секция: Коментари
18 Февруари 2021 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Коста Костов: Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото

/КРОСС/ Изгубихме време и не успяхме да създадем ваксинационни центрове. Една година говорихме за ваксини, но не успяхме да се подготвим добре. Тази позиция изрази пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. Той определи ситуацията в момента като „предизвестен хаос и предизвестено безредие“.

Покачването на нивото на заразените е свързано със слабия темп на ваксинация у нас, смята проф. Костов. Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото – около милион и половина души, а това е рисково, заяви той.

Ако бяхме емпатично общество, не трябваше да поставяме тази подредба на ваксинационните групи. Най-напред трябваше да поставим уязвимите. Какво направиха швейцарците – в първа ваксинационна група сложиха възрастните и тези с придружаващи болести“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Медиците можеха да отстъпят на по-възрастните хора, смята Коста Костов. Подредбата на групите за ваксинация у нас той описа като „все една да раздаваш храна за бедните и първо да поканиш ситите на казана.“

„Призоваваме преболедувалите да се ваксинират. Нека да изчакат. Имаме недостиг на ваксини. Нека да минат първо тези, които най-много се нуждаят“, призова пулмологът.

Ваксинационната програма се бави в момент, в който настъпват нови варианти на вируса, подчерта Коста Костов. „Предстои месец в повишен риск и в този месец трябва да сме много осторожни в освобождаването на мерките.“

Позитивното е, че по-голямата част от обществото е наясно, че основният начин за справяне с пандемията е ваксинацията, отбеляза проф. Костов, но допълни:

Не успяваме някак си да убедим обществото в ползата от ваксините.“

Проф. Костов обаче е на мнение, че има подобрение в комуникацията:

С обществото комуникацията започна да става по-цивилизована, по-ясна. Тя вече идва от министъра, който няма мундир, а е в костюм и всички ние, които бяхме застанали мирно в строя, сега отпуснахме крак, можем да се почешем, можем да си поговорим. Езикът, с който започна да се комуникира, е по-разбираем за обществото.“

За ваксините, които се прилагат в две дози той прогнозира, че най-вероятно след няколко месеца ще се наложи трета доза. Еднодозовата ваксина на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) има това предимство, че е тествана в условия на новия щам в Южна Африка, въпреки че й се дава 66% ефективност, каза още проф. Костов.

8 милиона години сме съществували в любов с вирусите. Сегашният коронавирус продължава да ни изненадва „със своята артистичност, с опитите си да ни подведе, да ни излъже с новите си варианти, да остане“, изтъкна пулмологът.