Азербайджан ще възстанови освободения Карабах
Секция: Коментари
18 Февруари 2021 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Азербайджан ще възстанови освободения Карабах

/КРОСС/ Компании от държави, които демонстрираха антиазербайджанска позиция по време на Втората Карабахска война, не са добре дошли при възстановяването на освободените територии, пише Васиф Хусейнов.
Васиф Хусейнов е старши съветник в Центъра за анализи на международните отношения на Азербайджан.
„Всичко е опустошено - инфраструктурата е унищожена, жилищни и административни сгради са разрушени", обяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев в обръщението си към нацията на 1 декември, описвайки азербайджанските територии в Карабах, наскоро освободени от арменска окупация.
В момента Азербайджан подготвя срещу Армения дело за обезщетение за материални щети, което според Геворк Костанян, бивш главен прокурор на Армения и бивш представител на Армения в Европейския съд по правата на човека, може да възлиза на 50 милиарда долара.

Седем области около бившия регион Нагорни Карабах, които са били дом на над 700 000 азербайджанци преди окупацията по време на Първата Карабахска война (1988-1994 г.), са изцяло разрушени и сринати до основи през периода, в който са били под контрола на Армения.
Освен жилищни и административни сгради, според официалните източници, в тези територии през последните тридесет години са повредени или унищожени 700 исторически и културни паметника; 927 библиотеки; 808 културни центрове; 85 музикални и художествени училища; 22 музея с над 100 000 артефакта; 4 художествени галерии, 4 театъра, 2 концертни зали.
Следователно възстановяването на региона е процес, който ще отнеме дълъг период от време и огромни финансови ресурси. Според някои експерти това може да отнеме 5-10 години и да струва повече от 10 милиарда долара.
Азербайджан обаче е решен да бъде възстановен животът в освободените земи, които преди са били една от най-проспериращите части на Азербайджан. Президентът Алиев се зарича, че „ще възстановим тези региони, всички наши области; ще предприемем всички стъпки, за да осигурим нормален живот на нашите граждани".
„Настъпва период на възстановяване. Ще бъдат извършени мащабни строителни дейности. Разбира се, преди всичко азербайджански компании ще вземат участие в тази дейност, но ние ще поканим и компании от страни, приятелски настроени към нас", обяви президентът Алиев на среща с парламентарната делегация на Италия в Баку.

Това беше сигнал, че компаниите от държави, които демонстрираха антиазербайджанска позиция по време на Втората Карабахска война, няма да бъдат добре дошли при възстановяването на освободените територии. „За нас тази война също показа... [кои държави] са истинските приятели на Азербайджан", добави той.
Азербайджан вече е подписал първи договори с турски компании. Процесът на възстановяване привлича и европейските страни.
Например Джеймс Шарп, британският посланик в Азербайджан, написа в туитър за срещата си с Рамин Гулузаде, азербайджанския министър на транспорта, съобщенията и високите технологии на 1 декември, заявявайки, че са обсъждали изграждането на „интелигентни градове" в „териториите, освободени от окупация".
Все още не е обявена всеобхватна държавна програма, която да представя плановете за възстановяване на азербайджанското правителство, но са предприети редица мерки и са направени изявления. Веднага след освобождението на град Шуша Азербайджан обяви изграждането на нов път до града, който ще бъде с дължина повече от сто километра.

Три компании от Турция и Азербайджан участват в процеса, който се очаква да приключи след година и половина. Държавната агенция за магистралите на Азербайджан обяви планове за изграждане на нови пътища в близко бъдеще, свързващи региона на Карабах с останалата част на Азербайджан.
Изграждането на магистрали и ж.п. линии се разглежда като важен старт за бъдещи възстановителни дейности в региона, както и за икономическо развитие. Тристранното споразумение между лидерите на Армения, Азербайджан и Русия, което сложи край на Втората Карабахска война на 10 ноември, обяви отварянето на всички комуникационни канали в региона и осигури на Азербайджан коридор към ексклава Нахчъванска автономна република през Армения.
Азербайджан планира да изгради магистрална и железопътна комуникация до Нахчъван, която също ще свърже страната с основния стратегически съюзник Турция.
Следвоенните планове на Азербайджан отдават особено значение на възстановяването на културните и религиозни паметници, унищожени и осквернени под арменски контрол. Азербайджан беше възмутен от изображенията на исторически джамии в региона Карабах, превърнати в свинарници през последните три десетилетия.

Битува и всеобщо разочарование от международните посредници от Франция, САЩ и Русия, които в миналото провеждаха мисии за установяване на факти в тези региони, но никога не са повдигали въпроса за състоянието на тези религиозни паметници.
Като многоверска държава обаче Азербайджан планира да възстанови не само мюсюлманските паметници, но и храмовете на християнството и другите религии в освободените територии.
ЮНЕСКО и други международни организации са поканени от Азербайджан както за оценка на материалните щети, нанесени от Армения на наскоро освободените територии, така и за участие във възстановяването на културното наследство.

Това се случва на фона на дезинформационни кампании, в които се твърди, че азербайджанският суверенитет над Карабах ще застраши християнското наследство в региона.
„Администрацията, в която работя, публично обяви, че ще възстанови и реставрира както християнското, така и мюсюлманското наследство на този опустошен регион - и сега ние приветстваме съобщението за участието на ЮНЕСКО в този проект", заяви Хикмет Хаджиев, помощник на президента на Азербайджан в сферата на външната политика, който отхвърли обвиненията, че Азербайджан е заплаха за християнското наследство.