Земното магнитно поле е разменило полюсите си преди 42 000 години
Секция: Наука
20 Февруари 2021 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Земното магнитно поле е разменило полюсите си преди 42 000 години

/КРОСС/ Период на глобални промени преди 42 000 години е резултат от смяна на полюсите на земното магнитно поле, съобщи Сайънс алърт.

Според данни от изследване на радиовъглерода в пръстените на древни дървета в Нова Зеландия, екстремни климатични прояви през няколко века, масово изчезване на видове и дори промени в човешкото поведение могат да бъдат свързани пряко със смяната на полярността на земното магнитно поле.

Учените, ръководени от Крис Търни от университета на Нов Южен Уелс в Австралия, са изследвали древни новозеландски дървета каури, запазени в седимент на 40 000 години. Така те са установили, че периодът на размяна на полюсите е продължил около 800 години. Преди него магнитното поле е било най-слабо, почти е липсвало и земният радиационен щит на практика не е съществувал.

Тогава магнитното поле на Слънцето също е отслабнало няколко пъти и слънчевата активност е намаляла.

Отслабеното магнитно поле е предизвикало значителни промени в атмосферния озон на Земята и последиците от тях са били големи. Имало е електрически бури и зрелищни полярни сияния. Климатът по целия свят се е променил.

"Нефилтрираната радиация от космоса е разкъсвала частиците въздух в земната атмосфера, отделяла е електроните и е излъчвала светлина. Този процес се нарича йонизация. Йонизираният въздух е "изпържил" озоновия слой и е предизвикал вълна от климатични промени по целия свят" - обяснява Търни.

Това съответства на известното за промените в климата и околната среда от други източници, например загадъчното изчезване на мегафауната в Австралия. От това време са и някои от най-старите пещерни рисунки, вероятно защото хората са се задържали на закрито.

Статия за изследването е публикувана в сп. "Сайънс".