Проф. Ива Угринова: Британският щам на коронавируса вече доминира в България
Секция: Здраве
21 Февруари 2021 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Проф. Ива Угринова: Британският щам на коронавируса вече доминира в България

/КРОСС/ "Както в модата всеки има право на лош вкус, така и в живота всеки има право на своите избори - правилни или неправилни". Това каза пред БНР проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН, в коментар на настроенията против ваксините в обществото. Тя обясни, че има умерено и разумно отношение по темата:

"Мисля, че преодоляхме първичния негативизъм към ваксините срещу Covid-19. Най-добрият начин да се повлияе е да се дава много информация и на достъпно ниво, за да могат хората да разберат и да вземат информираното си решение".

Проф. Угринова сподели, че е била приятно впечатлена от опашките пред пунктовете за ваксиниране:

"Начинът да се справим с този вирус е или да се ваксинираме, или да го преболедуваме, но по-безопасно е да се ваксинираме. Има доста тежки случаи при боледуването и дори след това се появяват усложнения".

Според микробиолога, ако всички обаче кажат, че искат да се имунизират срещу коронавируса, "ще лъсне" веднага другият проблем, че няма достатъчно ваксини. Тя изрази очакване доставките да са регулярни и ваксинационната кампания да върви добре.

По думите на проф. Угринова технологията на РНК ваксините е напълно революционна и те имат много висока ефективност, а при ваксината на "АстраЗенека" ефективността не е толкова висока, но няма докладвани случаи на заразени, които са прекарали тежко заболяването:

"В тази ефективност на ваксината се броят само хората, които не са се разболели след поставяне на ваксината. позитивното при "АстраЗенека" е, че 100% от поставилите си тази ваксина, дори да са се разболели, са изкарали лека настинка. ако това е цената, аз мисля, че може да се плати".

На този етап е допускане на вероятност, но няма категорично доказателство, че ваксинираните хора могат да пренасят заразата, обясни микробиологът.

За продължителността на имунитета след поставяне на ваксина, проф. Ива Угринова посочи, че засега има потвърждение за 8 месеца, но учените очакват трайността му да е 2 години.

"Британският щам на коронавируса вече доминира в страната. Той измести класическия щам от Ухан", каза тя и добави, че всички мутации на Covid-19 ще дойдат в България.

Проф. Угринова беше категорична, че РНК ваксините могат много бързо да бъдат пренастроени, за да могат да уловят и новите мутации на вируса.