Корнелия Нинова: Искаме повече държавна грижа за културата
Секция: ПОЛИТИКА
22 Февруари 2021 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Искаме повече държавна грижа за културата

/КРОСС/ БСП има яснота какво и как да се направи в сферата на българската култура и духовност. „Искаме повечедържавна грижа за културата. Решени сме в няколко конкретни стъпки да започнем преодоляването на проблемите в културната сфера.", заяви лидерът на БСП - Корнелия Нинова.
Основен приоритет за партията е отделяне на не по-малко от 1% от брутния вътрешен продукт на България за култура. Това ще доведе до оздравяване на сектора, който е един от най-засегнатите от Ковид кризата и системно недофинансиран през последните години.

В областта на законодателството социалистите предвиждат приемане на 4 закона и осъвременяване на пети:

•Закон за защита и употреба на българския език, писменост и книжовност;

•Закон за културното наследство и наредбите към него;

•Закон за сценичните изкуства;

•Закон за развитие на българската книга, кино и пластични изкуства;

Осъвремняване на Закона за народните читалища по посока на начина на финансиране и утвърждаване на традиционните читалища с дълга история като стълбове на културата и духовността на местно ниво.

Друг проблем за който ще се търси решение е приходите от творческата дейност в държавните и общинските културни институти да остават в тях. Увеличаване заплатите на читалищните, библиотечните и музейните работници.

БСП предлага създаването на шест ключови творчески фонда в различни сфери, които ще работят на проектен принцип. Те са :

Фонд „Сценични изкуства" - за нова българска драматургия; за младежки и детски драматичен и куклен театър; за нови креативни форми на съвременен театър;

Фонд „За съвременно изобразително изкуство" - за изкупуване на творби на съвременни автори - художници, скулптори, графици,с цел обогатяване на художествените фондове на галериите;

Фонд „За дебютни проекти в съвременното българско художествено, документално и анимационно кино";

Фонд „Млади български музиканти и композитори" в сферата на класическото, популярното, фолклорното и синтетичното музикално изкуство;

Фонд „Развитие и защита на българското културно наследство" - за обогатяване чрез откупки за фондовите колекции с нови исторически артефакти за всички музеи в страната;

Фонд „Финансиране проекти за нови литературни произведения" - за утвърдени и млади автори и чуждестранни преводачи на съвременна българска литература.

Не на последно място, в програмата се залага дигатилизация на съдържанието на фондовете на българските библиотеки с цел максимално широк достъп до тях за цялото общество. Основните програми, по които ще се изпълнява това са „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" и „Глобални библиотеки".