Д-р Хичев от кризисния щаб в САЩ - за ваксините и новите варианти на COVID-19
Секция: Здраве
22 Февруари 2021 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Хичев от кризисния щаб в САЩ - за ваксините и новите варианти на COVID-19

/КРОСС/ До момента в САЩ има разпределени около 56 милиона ваксини, между 1 и 2 млн. се правят ежедневно. Малко над 12 процента от населението са получили първа доза и около 5% втора доза.

Това заяви в студиото на предаването "100 процента будни" д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в министерство на здравеопазването в САЩ. Екипът му разработва препоръки за националния щаб за борба с епидемията към Белия дом.

Според д-р Хичев в началото на плана за ваксиниране в САЩ е имало закъснение заради прехода при смяна на управлението, тъй като се е наложил и преход в администрациите.

В този момент се наблюдава спад при новорегистрираните случаи. В началото на пандемията се наблюдаваше стремителен растеж - на 15 май новорегистрираните за ден са били около 26 хиляди, на 15 юли - вече 70 хиляди, на 15 ноември - 160 хиляди, на 15 декември - 240 000 на ден. През януари леко се забавя темпа - новорегистрираните за ден стават 250 хиляди, а през февруари има само 60 хиляди новорегистрирани.

"Надяваме се, че мерките дават резултат или има и други фактори, които не са идентифицирани и влизат в картината. Работим по всички фактори, които дават ефект. Надявам се новите варианти на вируса да не променят картината", каза още той.

Д-р Хичев допълни, че в САЩ има 7 нови варианта - чисто американски, които са извън бразилския, южноафриканския и британския.

"За щастие повечето от тези варианти не оказват директен ефект върху клиничната картина и ефикасността на ваксината. Новите варианти възникнаха предимно в страните, които пренебрегваха мерките", уточни той.

По думите му обаче mRNA ваксините покриват седемте нови варианти. По отношение на южноафриканския щам все още има въпросителни.

"Добрата новина, е тази нова технология позволява да се актуализира ваксината в рамките на седмица. Надеждите са, че дори да възникне такъв вариант, сравнително бързо ще може да се реагира и да се създаде актуализирана ваксина и да се осигури защита на хората от евентуални нови варианти", каза лекарят.

Той прогнозира, че най-вероятно ще се наложи ежегодна ваксинация от типа на противогрипните ваксини.

По думите му според последно проучване около 51% от американските граждани подкрепят ваксините и търсят начин да се ваксинират.

"За съжаление циркулират абсурдни теории, които обезкуражават хората да се ваксинират. Раздухват се страхове от странични реакции. Но, когато се погледне реалният риск, той е толкова малък, че не би трябвало да причинява такъв страх от ваксините. Ваксината при всички случаи носи само ползи, дори и за хора, които са преболедували", каза още д-р Хичев и допълни, че препоръките са при хората, които са преболедували, първата доза може да бъде единствена, тъй като тя играе реално ролята на втора.