Обезводняването лишава някои жаби от способността да скачат
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Февруари 2021 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обезводняването лишава някои жаби от способността да скачат

/КРОСС/ Експерти от Канада са установили, че заради дехидратация някои жаби губят способността си да скачат - пример за сериозните последствия за земноводните от климатичните промени, пише "Популярная механика".

За целите на изследването авторите му от университета "Саймън Фрейзър" в Британска Колумбия са направили експеримент с три вида жаби - опашата жаба (Ascaphus truei), която обитава студени планински потоци, приспособена към сухи условия крастава жаба (Spea intramontana) и тихоокеанска дървесна жаба (Pseudacris regilla), способна да се адаптира към различни местообитания.

Изследователите са измерили дължината на скока на земноводните, след като са били поставени в специална камера, позволяваща да се контролира нивото им на обезводняване и телесната температура.

Специалистите са установили, че колкото по-дехидратирани са жабите, толкова по-кратко е изминаваното от тях разстояние с един скок. Оказало се също, че обезводняването скъсява дължината на скока на земноводните.

В резултат на загубата на една трета от телесното тегло вследствие на дехидратация, 45 % от жабите просто са престанали да скачат.