Експерт: Няма разлика между одобрените ваксини срещу COVID-19
Секция: Анализи
23 Февруари 2021 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт: Няма разлика между одобрените ваксини срещу COVID-19

/КРОСС/ „За съжаление коя ваксина е по-добра е дискусия, която започва се води навсякъде. Това е естествената човешка психика. Тук е мястото на експертите и институциите да кажат, че подобна разлика не води до никъде. Мнението от сегашните проучвания показва, че сегашните РНК ваксини са доста по-ефективни от тези на AstraZeneca. Но този медикамент се прилага успешно във Великобритания, където показва доста по-добри от очакваните резултати". Това заяви в ефира на „Здравей, България" завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

По думите на експерта за сега няма конкретни контра индикации за използване на отделните ваксини в отделните рискови групи. По отношение на ваксините на AstraZeneca от Острова показват, че тя има доста добра ефективност при по-възрастните хора.

"Съпоставени с другите ваксини, с които сме имунизирани в ранна детска възраст, сегашните медикаменти срещу COVID-19 имат малко по-висока честота на абсолютно безобидни странични реакции. Това са главоболие, температура, втрисане. Те преминават в първите 24 до 48 часа. Могат да бъдат блокирани успешно с „Парацетамол" и „Ибупрофен", посочи експертът.

„По никакъв начин ваксинираните не могат да се заразят с вируса", категоричен е доктор Илиев. Медикаментът внася мъничко парченце от вируса в организма, за да може той да започне да произвежда антитела. Страничните реакции означават, че имунната система реагира адекватно. „Ако няма такива реакции - това също не означава, че тя не работи", посочи той.

По думите му ваксината не пречи на раково болни хора да се имунизират - напротив, тези пациенти попадат в рискова група и трябва да се защият от COVID-19. По отношение на автоимунните заболявания - медикаментът също не е противопоказен.