Д-р Николова: Масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация
Секция: Интервюта
23 Февруари 2021 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Николова: Масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация

/КРОСС/ „Успяхме да покажем, че в България има възможност да се направи масова имунизация. За три дни се поставиха около 30 000 ваксини. Да, ние не сме щастливи, че за личните лекари няма ваксини, но от друга страна, те са поставени на пациентите". Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в студиото на „Здравей, България".

„Не се отпускат целите количества от това, което сме заявили. Нормално и логично е да се дават част от ваксините, защото не могат всички да се сложат за един ден", обясни тя.

Д-р Николова се обърна към хората, които доставят ваксините, с апел: „Лекарите вършат всичко необходимо. Пациентите имат желание. Моля, да ни бъде осигурена възможност да поставим ваксини час по-скоро. Масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация", категоричен е общопрактикуващият лекар.

Тя коментира, че броят на личните лекари в страната е 4 200. Ако те поставят по 20 дози на ден, заедно с центровете, които имунизират, ще може да се достигне цифрата от 100 000 поставени дози дневно. Това обаче, по думите ѝ, е възможно само ако личните лекари бъдат снабдени с два флакона от ваксината.

Според нея много лични лекари са притеснени от липсата на ваксини, защото са изработили списъци и са повикали пациенти.

Медикът посочи, че личните лекари са провели разговори с министъра на здравеопазването, при които е бил повдигнат въпросът за ваксините за отдалечените райони.

„Има указания за тези места ваксините, които бъдат заявени, да се доставят с помощта на МВР", коментира тя.