Броят на самоубийствата в Брюксел нараснал с 20% от началото на епидемията
Секция: СВЯТ
23 Февруари 2021 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Броят на самоубийствата в Брюксел нараснал с 20% от началото на епидемията

/КРОСС/Броят на самоубийствата в Брюксел е нараснал с 20 на сто от началото на епидемията, съобщиха местни медии, като се позоваха на данни от столичната прокуратура. Статиите в националната преса показват растящия политически натиск над правителството да преразгледа мерките. Партии от опозицията и от мнозинството настояват ограниченията да не бъдат съобразявани единствено с мнението на вирусолозите и математиците, а и с оценките за душевното състояние на гражданите.

По-рано днес Европейската комисия за пореден път призова Белгия, както и Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция, да възстановят свободата на движение в ЕС. Посочените държави са въвели забрана за пресичане на границите и вече бяха предупредени, че не следват общоевропейския подход. В петък белгийският щаб за борба с епидемията ще заседава за пореден път, но намаляват очакванията, че ще бъдат приети решения за облекчаване на мерките. Затоплянето на времето в последните дни доведе до масови нарушения на противоепидемичните правила, а властите се оказаха безсилни да глобят нарушителите. Здравните специалисти отбелязват, че ако премахването на мерките не бъде последователно и внимателно обмислено, страната лесно ще навлезе в трета епидемична вълна.

По тяхно мнение днес най-голямата опасност е значителното разпространение на британския щам на вируса на COVID-19. Според тях са необходими още няколко седмици търпение, а после може да се пристъпи към последното плавно премахване на ограниченията, след което "няма да има връщане назад".