Учени отгледаха микроби върху истинска марсианска скала
Секция: Наука
25 Февруари 2021 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени отгледаха микроби върху истинска марсианска скала

/КРОСС/ Учени успяха да отгледат микроби върху истинска марсианска скала. За целта изследователите са се опитали да пресъздадат условията на Червената планета в миналото. Предполага се, че тогава там е имало живот.

Микробът, древен екстремофил, живее в сурови термални извори тук на Земята. Оглеждането му в марсиански условия дава изключително обещаващи резултати, става ясно от изследване, публикувано миналата седмица в списание Nature Communications Earth & Environment.

Постижението е важно, особено като се има предвид, че Американската космическа агенция НАСА преди броени дни достигна Червената планета с марсохода "Пърсивиърънс". Целта на мисията е именно намиране на признаци на живот, а научаването на това как микробите взаимодействат с реголита ще даде на космическата агенция ориентир какво точно трябва да се търси.

В предишни експерименти учените са установили, че микробите теоретично могат да оцелеят в условията на Марс. Досега обаче те са използвали синтетично създадени марсиански скали и почва, а не истински.