Путин към Горбачов: Вие сте сред държавните дейци, повлияли на световната история
Секция: Русия
02 Март 2021 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин към Горбачов: Вие сте сред държавните дейци, повлияли на световната история

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин поздрави последния съветски лидер Михаил Горбачов по повод 90-годишния му юбилей, като го нарече изтъкнат държавен деец на съвремието, предаде ТАСС.

"Вие по право принадлежите към плеядата от ярки, оригинални хора, изтъкнати държавни дейци на съвремието, значимо повлияли хода на родната и на световната история", отбелязва Путин в поздравлението до юбиляря.

Професионалният и жизненият опит, енергичността и творческият потенциал на Горбачов му помагат и до днес активно да участва в обществения живот, да следи осъществяването на международни хуманитарни проекти, посочва Путин в телеграмата, публикувана на сайта на Кремъл.

"В Германия няма да бъдат забравени мъжествените ви действия в името на мира и свободата. С политическите си решения и вярата в обединена Германия вие дадохте решаващ принос, за да бъде преодоляно по мирен път разцеплението на европейския континент", се казва в поздравително послание до последния съветски лидер от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, разпространено от офиса му в Берлин.
В интервю за ТАСС по повод днешния си юбилей Горбачов заявява, че гласността е била необходимо условие за преобразованията в Съветския съюз. "Без гласност в страната нищо нямаше да се промени", казва той.

Горбачов отбелязва, че го критикуват заради неговата "доверчивост". "Но ако нямах доверие към хората, към народа, перестройката изобщо нямаше да започне", изтъква той, посочвайки, че смята перестройката за главното дело на живота си.

"Дълбоко съм убеден, че перестройката бе необходима и че я водехме във вярната посока. Основното, което постигнахме в страната, е, че хората получиха свобода, сложиха край на тоталитарната система", казва Горбачов. Той определя като ключови постижения на международната арена от онова време края на Студената война и радикалното намаляване на броя на ядрените оръжия.