Жени Начева: Такса манипулация за поставяне на ваксина не може да се взема
Секция: Здраве
02 Март 2021 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жени Начева: Такса манипулация за поставяне на ваксина не може да се взема

/КРОСС/ Редно ли е при поставяне на ваксина срещу Covid-19 от пациента да се иска потребителска такса и такса за манипулацията, и то за всяка от дозите на ваксината?

Общопрактикуващите лекари могат да получават такса, но по условията и реда на Националния рамков договор, поставянето на ваксините обаче е извън този обхват, подчерта пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Такса манипулация категорично не могат да вземат", посочи тя.

Начева съветва пациентите при случаи на неправомерно искане на допълнителна такса да се обръщат към териториалната структура на НЗОК или към изпълнителна агенция „Медицински надзор".

Мястото на поставяне на втората доза може да бъде различно от първото, но след предварително обаждане, за да бъде разчетено съответното количество ваксина, поясни Жени Начева.

Ваксинационната кампания е кауза, изтъкна Начева в предаването „Преди всички".

„Ваксините, които са поръчани и които ще влязат в нашата страна, са достатъчни да покрият нуждите на всички, които желаят да се ваксинират", коментира тя.

В столичната болница „Св. Иван Рилски" днес ще има отворен зелен коридор за поставяне на ваксини. Още рано сутринта има хора на опашка. Някои споделят, че са записани под номер 300 при личния си лекар за ваксиниране, затова предпочитат да се възползват от свободните процедури за поставяне на ваксина. Други, по-млади, са се наредили за ваксината заради свободата да пътуват. По-възрастните желаещи пък смятат за наложително да го направят заради попадането си в рискова група.

След 9 се очаква да започне ваксиниране и в Александровска болница, а по обед - и в „Пирогов".

Директорите на РЗИ-тата създават необходимата организация, така че да има възможност да бъдат обхванати както лицата, включени в съответните фази за ваксинация, така и тези извън тях, когато има налични количества, уточни Жени Начева. Тя наблегна върху баланса между личните лекари и ваксинационните пунктове. Все повече ще се увеличава делът на ваксините за общопрактикуващите лекари, увери Начева.

До края на седмицата ще бъде представена електронната система за заявяване на желание за ваксинация и запазване на час, съобщи заместник-министърът.