"Галъп": Формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2
Секция: ПОЛИТИКА
03 Март 2021 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 "Галъп": Формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2

/КРОСС/ Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2. Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това са данните на от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНТ и БНР, дни преди началото на кампанията.

53% казват, че ще гласуват твърдо. 18,3% по-скоро ще гласуват, 6,5% по-скоро няма, а 19,8% казват, че твърдо няма да гласуват. Има и малък процент (2,4%) затрудняващи се да отговорят. Повече от една десета от заявяващите, че ще гласуват твърдо, още не са решили за кого.

8,6% от общо възнамеряващите с различна степен на твърдост да гласуват споделят, че коронавирусът би ги отказал, а други 16,1% от потенциално гласуващите са затрудняват да отговорят.

Показателите са по-добри в сравнение с времето преди месец, но пък сегашните ръстове в разпространението на вируса сочат и възможна нова тревога в идните дни и седмици, отбелязват социолозите от "Галъп".

Електоратът на БСП (заради възрастта) и на други опозиционни формации (заради липсата на достатъчно твърдо ядро) изглежда повече повлиян, допълват от агенцията

В крайна сметка калкулацията е трудна, но ако изборите бяха днес - могат да се очакват около 3 милиона гласуващи. Според условния избирателен списък това е около 45%. Разбира се обаче ще има и недействителни бюлетини, както и някакъв минимален процент „не подкрепям никого".
ГЕРБ-СДС са на първо място с 27,5% от твърдо гласуващите, които са решили за коя от формациите ще гласуват, следвани от БСП с 23,3%. „Има такъв народ" е с 13,2%, а ДПС е със сходен резултат - с 12,5%. „Демократична България" е с 6,5%, формацията около Мая Манолова с 4,5% и ВМРО е с 4,2% са близо помежду си и близо около ръба. Изгледите на двете последни формации зависят изцяло от кампанията, която ще направят.

Коалицията "Воля-НФСБ" е с 2,6%. С 1,3% е „Възраждане", с 1% - АБВ, с 0,8% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е „Атака". При всички подобни партии и коалиции не са изключени изненади в крайния резултат, отбелязват от "Галъп". Има и няколко други формации с подкрепа десети от процента.

Данните са от изследване „лице в лице", проведено с таблети, между 22 февруари и 1 март сред 1008 души, по поръчка на БНТ и БНР. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.