Българи създадоха мрежа, непропускаща мръсен въздух
Секция: ЛЮБОПИТНО
04 Март 2021 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българи създадоха мрежа, непропускаща мръсен въздух

/КРОСС/ Темата за мръсния въздух все повече присъства в медийното пространство и между хората, и се очертава като сериозен проблем, който с години остава нерешен.

Именно той става причина социалният предприемач Борис Колев да започне да търси вариант как може да спре навлизането на опасните за здравето частици у дома. След дълги изследвания, проучвания и анализи, продължили около 2 години се ражда Airate - специална мрежа, която не пропуска частици с големина над 0.3 микрона и се слага като комарник или на прозореца.

Пред БГНЕС Колев сподели, че с последната си идея се грижи за чистотата на въздуха в затворени пространства, тъй като навън няма какво да направи и там може да се носи маска за фини прахови частици.

"Вкъщи досега единственото решение беше да си купиш пречиствател. Той е добро решение, но проблемът е, че като тръгнеш да проветряваш, ефектът му намалява, защото влиза мръсен въздух", обясни предприемачът и добави, че сериозно предизвикателство било да се намери вариант, в който мрежата да е достатъчно плътна, за да спре вредните частици, но да пропуска кислорода. Колев уточни, че в този случай хепа филтърът не върши работа, тъй като му е необходимо сериозно налягане, за да може да премине въздуха.

"След доста проучвания заедно с партньори от Чехия успяхме да направим тази мрежа. Тя се произвежда в цех за нанофибри в Бърно. Мрежата спира частици от 0,3 микрона нагоре, като най-вредните от 2,5 и 10 микрона ги спира на над 89%. През май мрежата е сертифицирана в института TUV", посочи той.

Попитан дали не е могло да се постигне 100% ефект, Колев каза, че е възможно, но в такъв случай мрежата трябва да бъде още по-плътна и няма да пропуска въздуха, което в случая е проблем.

Предприемачът съобщи, че вече приемат поръчки и квадратен метър от мрежата струва 88 лв.

"С времето се надявам да може да я произвеждаме и в Източна Европа и цената й да падне. В момента машината, която я изработва е само една", допълни Колев и коментира, че са се обърнали към производителите на комарници и дограми с покана за партньорство.

"Ние не произвеждаме рамки и затова търсим партньори които правят дограми, комарници, които вместо обикновената пластмасова мрежа да слагат тази, поне в градовете, където е доста замърсен въздуха", обясни той.

От думите му стана ясно, че мрежата не е сертифицирана срещу COVID-19 и на този етап не обмислят да го правят.

Снимка: БГНЕС